Ny pædagogik i ekspresfart kan lukke skole

Forældregruppen er splittet, elever og lærere rejste. Nu forsvinder ledelsen også fra ledelsens eget projekt

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skamby Skole ligger på Nordfyn i en lille landsby, tæt på kirken, i bygninger fra 1913 og med bølgende marker i det bugtede landskab. Ren idyl. Tilsyneladende. For i sidste uge havde alle huse »Til salg«­skilte i forhaven, og under byskiltet hang meddelelsen »lukker 19-6-04«. Årsagen til skiltene var, at skolen nu er luknings­truet, og byens borgere mener, at så lukker hele landsbysamfundet.

I 2001 havde skolen 115 elever. I dag har skolen indskrevet 79 elever efter sommerferien.

I september 2002 blev der indført ny pædagogik på skolen de mange intelligenser, selvstyrende team og aldersblandet undervisning. På overfladen ser det ud, som om dét er årsagen til elevflugten, men under denne overflade raser beskyldningerne fra mange fløje i det lille samfund. Og snart står skolen uden skole­leder og viceskoleleder. Den ene har sagt op og flytter, den anden har taget orlov et år.

Kommunalbestyrelsen syntes, det var et spændende pædagogisk projekt, som den støttede, da det begyndte sidste år. Men på et borgermøde i sidste uge talte samme politikere mest om en lukning. På mødet blev der mest talt om økonomi og skolens eventuelle lukning.

Fyens Stiftstidende bugner af læserindlæg om sagen. Flere skriver, at forældrene ikke blev informeret ordentligt om den store reform på skolen, der tales om frygten for at skulle tilbage til »den sorte skole«, og en skriver, at skoleledelse og skolebestyrelse meldte ud, at hvis man ikke kunne acceptere de nye tiltag, kunne man flytte sine børn, for der ville komme andre børn i busser til skolen udefra.

Kommunen får skældud for ikke at have reageret på læreropsigelser og forældreprotes­ter.

Skamby er i oprør. Gamle venner taler ikke sammen, fordi nogle har flyttet deres børn, mens andre stadig har deres børn på Skamby Skole.

Undervejs har der været tilkaldt hjælp til at få et bedre psykisk arbejdsmiljø på skolen. Skolens lærerstab er næsten udskiftet helt på et par år. De nye lærere brænder for det pædagogiske projekt. Og børnene spørger bekymret, om deres skole skal lukke.

Det skal den måske.

Skolens leder har været ansat i 23 år. Han sidder samtidig i kommunalbestyrelsen valgt for Socialdemokraterne og var viceborgmester i forrige valgperiode frem til kommunalvalget i 2001. Partipolitik fylder også i sagen.

Da forældrene skulle informeres om skolens ændrede struktur og pædagogik, var det lærerne, der orienterede dem. De to ledere deltog ikke i mødet, angiveligt for at det ikke skulle ende i et spørgsmål om personer.

Der er mange forskellige meninger, men de fleste kan dog blive enige om, at problemets kerne er manglende information.

Skoleleder Ejnar Hald har ikke ønsket at udtale sig til Folkeskolen.

Skamby Skole ligger i Søndersø Kommune.

I 2001 har Skamby Skole 115 elever.

I december 2000 besøger en gruppe fra skolen Falkenberg i Sverige for at studere Howard Gardners pædagogik, med de mange intelligenser, aldersblandede grupper og selvstyrende team, i praksis.

I 2001 vil skolen prøve aldersblandet undervisning, men ideen droppes, da lærerne ikke er enige.

På et par år skiftes næsten hele lærerstaben ud.

I juni 2002 indkaldes forældrene til møde og præsenteres for ny struktur og pædagogik fra august samme år.

Der holdes flere forældremøder i juni 2002. Debatten kører, og der er dårlig stemning i Skamby.

Fra august 2002 flytter en større gruppe elever til Særslev Skole.

Den ny struktur og pædagogik 1. september 2002.

Flere elever flytter fra Skamby Skole i løbet af skoleåret. De sidste efter vinterferien i 2003.

I maj 2003 er 79 elever indskrevet.

I maj 2003 siger skoleleder Ejnar Hald op. Han har fået job som forstander på en efterskole i Nordjylland. Samtidig træder han ud af kommunalbestyrelsen, hvor han er valgt for Socialdemokraterne og var viceborgmester frem til valget i 2002.

Viceskoleleder Lars-Morten Egelund fortæller, at han allerede har søgt et års orlov. Han vil realisere en drøm om at tage til Grønland.

I maj 2003 begynder lokalpolitikerne at tale om at lukke Skamby Skole og slå skoledistriktet sammen med Søndersø.

22. maj er der borgermøde på Skamby Skole indkaldt af skolebestyrelsen. Flere politikere deltager, og omkring 200 borgere møder frem.

Som en happening har Skambys borgere sat »Til salg«-skilte foran deres huse og skrevet, at byen lukker 19. juni 2004, når skolen måske lukkes.

2. juni 2003 besluttes skolens fremtid måske i kulturudvalget.