Anmeldelse

Portfolio - i natur/teknik

Portfolio - i natur/teknik

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne bog slutter med ordene: - og samtidig går (vi) glade på arbejde. Ordene følger efter tre aktive læreres engagerede beskrivelse af en natur/teknik-undervisning, som funktionelt og sammenhængende inddrager pædagogiske redskaber som logbog, portfolio, delmålsark, hvad-har-du-gang-i-mappe, elevplaner, test og evaluering.

Fakta:

Titel: Portfolio - i natur/teknik

Forfatter: Peter Steen Larsen, Line Frøjk Graakjær, Jette Vestergaard Jul

Pris: 168 kroner

Sider: 50 sider

Type: Bog

Forlag: Dafolo

Med henvisning til allehånde didaktiske teorier beskriver forfatterne, hvorledes de i løbet af flere år indførte de forskellige redskaber. Først og fremmest for at gøre det lettere for hver enkelt elev at gøre sig sit standpunkt klart og planlægge den videre fremfærd med indlæring af fagligt stof og færdigheder. Som et af de spændende tiltag til fremme af elevernes aktive deltagelse vil jeg nævne en omformulering af trinmål til begribeligt sprog for de pågældende elever. Målet er, at eleverne reelt kan tage medansvar for egen læring. Men også lærere og forældre vil bedre end ellers kunne følge børnenes fremskridt.

Anden del af bogen indeholder to undervisningsforløb, naturforvaltning og økologi for perlehøns, som begge delvis foregår i felten. Der lægges vægt på oplevelsen, mens den faglige del står noget uklart og er vanskelig at bedømme. Anvendelsen af de pædagogiske redskaber ved forberedelsen, gennemførelsen og afslutningen på forløbene beskrives grundigt.

Skønt de her og der forekommer lidt idealiserede, er der gode intentioner i bogen, og mange lærere og lærerstuderende vil kunne finde inspiration i den - og måske også gå lidt gladere på arbejde.