Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der udgives en del og meget varieret undervisningsmateriale til astronomi. Forskellighederne illustreres af disse to udgivelser, dels en klassisk, pænt indbundet bog, som ganske kortfattet serverer de kolde facts om solens planetsystem, dels et sæt planetspillekort og et simpelt hæfte med lærervejledning og arbejdsark, hvor elevaktiviteterne er omdrejningspunkt.
Annonce:
Fakta:
Titel: Vores nye solsystem
Forfatter: Nette Kornerup
Pris: 180 kroner
Sider: 40 sider
Serie: det lille fagbibliotek
Type: Bog
Forlag: Forlag Malling Beck
Titel: Planetkort
Type: Diverse
Forlag: Geografforlaget
Bogen "Vores nye solsystem" gennemgår kort universet, galaksen og solen. Hovedafsnittet handler om planeterne, som hver tildeles et par sider med tekst og billeder. Som en nyhed fortælles om Plutos degradering fra planet til småplanet.
Desværre angives ikke, hvilke klassetrin bogen er tiltænkt. Og det er ikke let at vide. For når den for eksempel under galakseformer kommer ind på bjælkespiralgalakser, må man tro, at overbygningen er målgruppen. Men når den bruger delestreger i sky-lag og over-flade, må det være yngre elever, som forfatteren vil give en hjælpende hånd.
Opgaver til bogen findes på nettet.
I "Planetkort" lægges der vægt på, at eleverne er aktive med øvelser og spil for at tilegne sig indsigt og danne forestillinger om solsystemets indretning.
Annonce:
Lærerhæftet sørger for, at læreren klædes på med en solid gennemgang af de faglige emner, som undervisningen skal komme ind på. Dernæst følger tolv aktivitetsark med praktiske og teoretiske øvelser, som eleverne kan løse med simpelt apparatur, ved at gå på nettet eller ved hjælp af de medfølgende planetspillekort. Disse kort er forsynet med et billede, en tekst og nogle facts om en planet, måne eller komet.
Alt efter elevernes alder fra ni år og opefter foreslås, hvordan kortene også kan bruges til tre forskellige spil. Bagtanken er, at eleverne lærer, mens de spiller.