Seminarier kan beholde efteruddannelse

Frivilligt for seminarierne, om de vil med i nye centre

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver frivilligt for lærerseminarierne, om de vil indgå i de nye Centre for Videregående Uddannelser, de såkaldte CVU'er. Dermed åbner ministeriet op for, at seminarierne kan bevare efteruddannelsesaktiviteten.

Det er et nyt signal fra undervisningsminister Margrethe Vestager i den indviklede sag om en omstrukturering af lærernes grund-, efter- og videreuddannelse, som regeringen tog hul på i slutningen af Ole Vig Jensens tid.

Margrethe Vestager sendte de nye toner af sted på lærerseminariernes bestyrelsesforenings årsmøde på Hotel Radisson SAS i sidste uge.

'CVU-dannelser skal være frivillige', bekendtgjorde ministeren.

'Hensigten er at skabe en udviklingsproces, hvor institutionernes motivation er afgørende for gennemførelse af centerdannelser'.

Specialkonsulent Gerhard Jaspersen, der var ministerens højrehånd på årsmødet, udlægger teksten således:

'Det betyder, at hvis et seminarium af en eller anden grund ikke synes, at det vil lege med i det her foretagende, jamen så er det et seminarium, som det er i dag'.

'Der ligger også det i det, at de seminarier, der eventuelt i første omgang ikke indgår i en centerdannelse, de får ikke frataget efteruddannelsen. De lever videre på de vilkår, der nu engang måtte være gældende', fastslår Gerhard Jaspersen.

'Men hensigten er stadig væk at oprette CVU'er'.

Ministeriets oprindelige plan var at skille lærernes efteruddannelse ud fra seminarierne og Danmarks Lærerhøjskole og så lægge efteruddannelsen ud i CVU'erne sammen med pædagogernes efteruddannelse. Men som ministeren konstaterede på årsmødet:

'Ministeriets udspil med nye, selvstændige, regionale institutioner har ikke fundet nogen opbakning og er nu taget af bordet. Vi må derfor udtænke nye modeller'.

Hvad angår Danmarks Lærerhøjskole, så har ministeriet ikke ændret på planerne dér. Det er stadig hensigten, at Lærerhøjskolen skal omdannes til pædagogisk universitet uden efteruddannelse, men med ansvar for kandidatuddannelser.

'Jeg foreslår, at der optages drøftelser om CVU-dannelser mellem ministeriet og grupper af seminarier på regionalt plan, som er motiverede for at indgå i en centerdannelse, hvis betingelserne bliver tilfredsstillende', opsummerede Margrethe Vestager.

'Endelig skal drøftelserne afklare vilkårene for de seminarier, som ønsker at stå uden for CVU-dannelserne'.jvo