Forårsvirus

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tiderne, hvor virus var noget, der udelukkende påvirkede levende organismer, er forbi. Risikoen for virusangreb på computeren er desværre stigende, og derfor har vi denne gang valgt at sætte fokus på computervirus. Især skolernes 'åbne netværker' er særdeles sårbare. Grunden til at vores skolecomputere er ekstra udsatte med hensyn til virusangreb, er, at vores elektroniske kontakt med omverdenen stiger. Informationer strømmer relativt frit igennem Internet, og som vi alle ved, så er denne verden ikke altid den rene stokroseidyl. Inden vi bevæger os dybere ind i denne diffuse verden af vira, finder vi det vigtigt at understrege, at en computervirus er rent digital, den smitter kun fra computer til computer og har i det hele taget intet med overnaturlige elementer at gøre.

En virus er ofte programmeret af særdeles kreative mennesker med kedelige hensigter. En virus kan være programmeret til at udløse beskeder på bestemte datoer eller tidspunkter eller blot inficere enheder på din computers harddisk. Variationerne er mange, udformningen afhænger helt af programmørens kreativitet. Et eksempel på en 'populær' og slagkraftig virus er 'Melissa'. Denne virus 'smitter' gennem dine kontakter på Internettet. Dette sker i form af en bestemt e-mail med en vedhæftet fil. Når filen åbnes, sendes 'Melissa' automatisk videre til de første 50 personer i din outlook-adressebog. Ud over at formere sig med lynets hast angriber 'Melissa' også programmet Word (Office 2000/97) i form af pludselige bemærkninger, lavere sikkerhedsniveau og påvirkninger af samtlige makroer. I kraft af sin effektive spredning har 'Melissa' blandt andet lukket store koncerner som Intel og Microsoft. Der findes titusinder af vira, og den bedste måde at holde sig orienteret om nye vira er jævnligt at checke hos eksempelvis http://www.symantec.com/.

Der er imidlertid ingen grund til at overdramatisere disse ødelæggende vira. Man skal blot være klar over, at der altid er 'virus i luften'. Derfor skal man huske at opføre sig sundt. Det gør man ved at huske at tage backup af sine dokumenter. I de fleste tilfælde tager edb-hajen på din skole jævnligt en samlet backup af alle dokumenter på jeres server. Desuden er det vigtigt at have en nyere version af et antivirusprogram på sin computer - og husk nu at køre programmet jævnligt.