Carls bedste med mere

Undervisningsmiddelprisen uddeles for femte gang

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Grundstoffer. Carl Nielsen. Historisk atlas.

Det er, hvad de undervisningsmidler, som er med i finalen om Årets Undervisningsmiddelpris, handler om.

Bogen om grundstoffer hedder simpelthen 'Bogen om grundstofferne'. Den er skrevet af Henning Henriksen og Erik Pawlik, udkommet på Gyldendal, 240 sider.

Det er en opslagsbog om de for tiden 112 kendte grundstoffer, som alt stof består af. Bogen kan anvendes som supplerende læsning i fysik og kemi af alle fra den interesserede skoleelev til den videnskabeligt uddannede voksne. Der er ikke tilknyttet bestemte pædagogiske vinkler på, hvordan bogen skal bruges i undervisningen.

'Sang og Symfoni. Et undervisningsmateriale om musik af Carl Nielsen' hedder dette materiale af Ole Strårup om den store fynbo. Det består af en bog på 88 sider, en cd-rom 'Mennesket og musikken' og en cd med titlen 'Carls Bedste'. Det hele udgivet af Orfeus.

Bogen er pædagogisk materiale, en lærerens bog og en elevens bog, dog især gymnasieeleven, cd-rom'en er biografi, værkfortegnelse, af blandt andet bibliografi og korte musikeksempler, cd'en er uddrag af 'Maskarade', 'Fynsk forår' og 'Det uudslukkelige'.

Endelig: 'Historisk Atlas' af Karsten Henningsen, 80 sider, Geografforlaget. Atlasset, der også er en slags kortfattet verdenshistorie, går kronologisk frem fra de første mennesker på kloden til FN og det økonomiske samarbejde i verden anno 1998.

Det fokuserer på traditionelle historiske højdepunkter, blandt andet Romerriget, vikingetiden, verdenskrigene og den kolde krig. Dertil en række temaer, blandt andet Asien fra år 750 og frem, Nordamerika og Danmark, der får mest plads.

Undervisningsmiddelprisen uddeles i år af Undervisningsministeriet for femte gang. Folkeskolen og Gymnasieskolen bidrager til prisen, som er på 30.000 kroner. De tre kandidater er udtaget blandt 38 indsendte titler fra 21 forlag.

Prisen overrækkes af undervisningsminister Margrethe Vestager den 5. maj, klokken 15, på Dansk Skolemuseum i København.jvo