Debat

Fremtiden starter i skolen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uanset skolereform, uanset hvilken folkeskolelov der gælder, vil lærernes arbejde i skolen altid have enorm betydning.

For få dage siden lancerede Danmarks Lærerforening en kampagne om netop det - lærernes store betydning for samfundets fremtid. Kampagnen udelukker ikke kritik af folkeskolereform, mangel på tid til at forberede undervisningen, dårligt arbejdsmiljø, mangel på arbejdspladser eller hvad som helst andet, der ikke er i orden. Det ændrer ikke på, at vi fortsat vil have ambitioner om at levere god undervisning hver eneste dag. Det indebærer også, at vi vil gøre opmærksom på det, når rammerne ikke er i orden. Det er ikke et spørgsmål om nej-hat eller ja-hat, for eller imod. Det er en alt for forsimplet og primitiv måde at betragte verden på opfundet af pressen. Fremtiden starter i skolen, derfor skal lærerne have ordentlige rammer for arbejdet. Det holder simpelthen ikke, at man laver reformer uden om lærerne, at skolereform og arbejdstidslov tilsammen lægger et helt urimeligt pres på lærerne, der giver ringere muligheder for god undervisning.

Det holder ikke, at ingen gør sig den ulejlighed at lytte til, hvad lærerne siger, at ingen forholder sig til, hvordan tingene skal lade sig gøre i virkeligheden, men bliver ved med at omtale reformen i overordnede og floskelprægede vendinger.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Eksempelvis når ministeren siger: »Lærerne skal undervise to timer mere i gennemsnit, men der vil stadig være masser af tid til at forberede undervisningen og til det gode teamsamarbejde«. Hvad skal den lærer, der står med 31 undervisningstimer plus alt det andet, bruge det til? Den lærer vil ministeren tilsyneladende ikke forholde sig til. »Vi har afsat en milliard kroner til efteruddannelse«. Ja, men pengene forslår kun til at betale kursusafgifterne til lærernes efteruddannelse, ikke til vikarer, når lærerne skal på efteruddannelse. Hvor skal de mon komme fra? Næppe fra kommunekassen. »Vikarudgifter forudsættes finansieret gennem en målretning af eksisterende midler i kommunen« (KL's budgetvejledning). Ingen forholder sig til det - og risikoen er, at man bare lægger opgaven oven i alt det andet, læreren skal nå. Og det æder igen af forberedelsen af undervisningen.

Fremtiden starter i skolen. Derfor skal lærerne have ordentlige vilkår og reelle muligheder for at skabe den gode undervisning - i virkeligheden!