Fradrag kan gøre transport billig

Det behøver ikke koste andet end tid, hvis vejen til arbejdspladsen bliver længere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En del lærere får i det kommende skoleår længere mellem bopæl og job, fordi der er færre job at vælge imellem. Øget transport lyder umiddelbart dyrt, men på grund af Skats befordringsfradrag kan du faktisk komme til at tjene penge ved at få længere til arbejde.

Det skyldes, at fradraget først træder i kraft, hvis du har mere end 24 kilometers daglig transport, og at der ikke tages hensyn til, hvordan du kommer til og fra arbejde. Sagt på en anden måde: Hvis du minimerer udgifterne til transport, for eksempel ved at køre med en kollega eller ved at benytte pendlerkort i offentlige transportmidler, og hvis du for eksempel har op mod 100 kilometer til arbejde, kan du fradrage mere, end du skal betale for komme frem og tilbage.

Sådan er reglerne i 2011:

Fradrag per kilometer

Fra nul til 24 kilometer er der ikke noget fradrag. Fra 25 til 100 kilometer er fradraget to kroner per kilometer. Over 100 kilometer er fradraget en krone per kilometer, med mindre du bor i en af 16 såkaldte udkantskommuner.

Ekstra fradrag

Udover kilometer kan man også få et fradrag, hvis Øresund eller Storebælt skal passeres på vejen til og fra arbejde, eller hvis en færge benyttes.

Værdi af fradrag

Transportfradraget kan beregnes på Skats TastSelv webside. Her er der også en forklaring på, hvordan reglerne er, og hvordan fradraget strikkes sammen. For at foretage beregningen skal du have styr på antal arbejdsdage og kilometer.

Et eksempel

Hvis du har 55 kilometer til arbejde og ikke har det særlige bro- eller færgefradrag, vil det årlige fradrag for 216 arbejdsdage være på 33.243 kroner. Til sammenligning koster et pendlerkort med DSB for de 55 kilometer mellem Hjørring og Aalborg 13.266 kroner for 11 måneder om året.

Tjek beregning

Skat beregner automatisk transportfradraget for mange lønmodtagere. Tallet er fortrykt på selvangivelsen, men eksperter advarer mod at tro, at Skat har styr på kuglerammen. Derfor gælder det om at regne efter. Det er for eksempel tvivlsomt, om Skat finder ud af det, hvis en lærer flytter til en anden skole i samme kommune. Fejlfinding kan udløse et større fradrag op til tre år tilbage i tiden.

Antal arbejdsdage

Skat går i sine beregninger ud fra, at der er 216 arbejdsdage om året. Fridage, ferier og sygedage tæller ikke med som arbejdsdage, men har du færre dage end de 216, skal du selv indberette det. På forespørgsel oplyser Skat, at der skal en særlig arbejdsgiverkontrol til for at registrere, hvis en medarbejder har haft færre arbejdsdage end anslået og dermed skal have et mindre fradrag.

Tjek Ruten

Skat beregner fradraget på baggrund af den korteste vej, men det er ikke altid den hurtigste vej for den enkelte. I den situation kan man selv gå ind og beregne det korrekte antal kilometer og overføre det til årsopgørelsen.

Beregn dit transportfradrag på: www.tastselv.skat.dk/borger/befor/BeregnOpgoer.do?start=true