Anmeldelse

Menneskerettigheder

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er et menneske? Og hvad er en menneskeret? Er menneskerettigheder et vestligt fænomen, der strider imod lovgivning i de arabiske lande og i Asien? Hvordan er forholdet mellem fællesskab og individualisme? Er menneskerettigheder en naturlig ret eller blot noget, mennesker har skabt?

Menneskerettigheder er noget, som man har diskuteret meget i den vesteuropæiske verden både før og særligt siden 1700-tallet med pioneren Immanuel Kant og siden den amerikanske uafhængighedserklæring i 1776 og med menneskerettighedserklæringen under den store franske revolution i 1789. Men det var først med FN's mennneskerettighedserklæring fra 1948, at der for alvor kom skub i sagerne. Desuden er det noget, der desværre aldrig bliver uaktuelt, da mennesker stadig krænkes på den ene eller anden måde, hvilket vi blandt andet har set i Danmarks Radios dokueksperiment "Krigeren" og i forbindelse med fængslede i det irakiske fængsel Abu Ghraib.

Begrebet menneskerettigheder anvendes i stigende grad som strategisk værktøj både på den internationale arena som argument for at gribe ind militært i en stat og i en dansk kontekst i forhold til bistands- og udenrigspolitik. Brud på - eller forsvar for - menneskerettigheder ligger ofte bag store verdensbegivenheder, og det synes derfor interessant at få klargjort, hvad der egentlig menes hermed. Det gælder både historisk, filosofisk og i praksis.

Bogen anbefales til brug i de ældste klasser - og gerne i tværfaglige samarbejder med historie, kristendomskundskab/religion, filosofi og samfundsfag. Men det er en på mange måder svær bog.