Anmeldelse

Slutsult.nu i Indien

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indien og det fjerne østen blev for alvor sat på verdenskortet for et år siden, da Tsunamien rasede i Det indiske Ocean. Den ramte ikke kun europæiske turister, men også den i forvejen meget fattige lokalbefolkning. Derfor er det særligt vigtigt, at dette års indsamling for Folkekirkens Nødhjælp koncentrerer sig om hele Indien og ikke kun der, hvor der var oversvømmelse. Årets tema for indsamlingen er sulten hos 221 millioner indere, hvor også FN sætter fokus på sult og fattigdom.

Men hvorfor skal unge mennesker fra 7. klasse og opefter lære om det? Og hvorfor skal skolen bruge sine resurser på at informere og agitere for frivillige indsamlere? Jo, fordi det er vigtigt, at vi lærer, at et samfundsengagement ikke blot handler om erhvervsvalg, politik og demokrati, men så sandelig også om solidaritet, næstekærlighed og omsorg for værdigt trængende. Det er samfundsfagslærerne, kristendomskundskabslærerne, geografi- og dansklærerne, der vil være de mest oplagte til at varetage denne opgave. For det er et rigtig spændende og alsidigt undervisningsmateriale, der også kan bruges i skolernes ældste klasser.

Omdrejningspunktet for undervisningsmaterialet er en dvd om sulten i Indien og en hjemmeside med undervisningsmateriale til en lang række forskellige fag. I filmen møder vi to unge danskere, Lærke og Anders, der besøger Indien og får et indblik i de komplekse forhold, der er i det kæmpestore land. For mange er tilværelsen en daglig kamp mod sult og fattigdom, og børnene må udføre usundt arbejde for blot at få mad. De to danskere besøger to indiske piger på 13 og 14 år, der arbejder på en lille tændstikfabrik, og som skal sørge for, at deres brødre kan få råd til at gå i skole.

Vi får også et indblik i de over 160 millioner kasteløse indere, der ofte lever uden retten til vand, uden at kunne drikke af det samme glas, som en fra en højere kaste i landsbyens tehus har kastet væk. Vi ser også børnene i storbyen, der tjener penge ved at samle plastik til genbrug. Så det er ikke ligefrem en hyggefilm, men en meget nødvendig øjenåbner - ikke mindst for den yngste generation, der skal være med til at sørge for fremtidens fattige.

Husk at komme ud med raslebøsserne søndag den 5. marts 2006! Der er brug for alle.