Papir-tiger eller nyttigt værktøj

Et sprog, arbejdsgiverne forstår, men sikkerhedsrepræsentanterne skal klædes godt på

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kritiske artikler om certificerede virksomheder er begyndt at dukke op i medierne. »Tolv påbud til fabrik med certifikat«, lyder én overskrift. »Flere grove fejl hos arbejdsmiljøduksene«, hedder en anden. Artiklerne handler om grove fejl fundet hos virksomheder med certifikat. Så hvad er det hele egentlig værd, kan man spørge.

Svarene er flere, ifølge de samme artikler. Måske er virksomheden faldet af på sin indsats efter at have opnået certifikatet, måske har Arbejdstilsynet strammet sin praksis eller vurderet anderledes end det firma, der foretog certificeringen.

Dagbladet Politiken havde for nylig en artikel om, at 20 ud af 28 certificerede virksomheder langtfra havde styr på arbejdsmiljøet. Endda så slemt at det havde ført til otte politianmeldelser.

Men certificering har en meget central rolle i regeringens nye arbejdsmiljøreform. Hvis en virksomhed er certificeret, bliver den nemlig ikke udsat for den gennemgang screening som Arbejdstilsynet ellers skal foretage på alle virksomheder efter reformen. Et certifikat fritager altså umiddelbart for yderligere eftersyn.

Topstyret instrument

Formand for DLFs arbejdsmiljøgruppe, Henrik Billehøj, kalder certificering for et interessant værktøj.

»Hele certificeringstanken taler et sprog, som arbejdsgiverne forstår. Jeg tror, det tiltaler kommunerne, men det er et topstyret instrument, og der er en risiko for, at det bliver en papir-tiger«.

»Vores sikkerhedsrepræsentanter skal klædes godt på, for der er mulighed for at springe over, hvor gærdet er lavest, når skolen bliver synet. For eksempel kan man sørge for, at certificeringsfolkene går uden om et bestemt lokale, som man ved, der er problemer med. Og det skulle vi jo gerne undgå«, siger Henrik Billehøj.

Han fremhæver, at Arbejdstilsynet aldrig har været hyppig gæst på skolerne, så på den måde kan den nye arbejdsmiljøreform betyde, at tilsynet oftere kommer på besøg fremover. Og hvis en kommune skal certificeres, får skolerne besøg af et certificeringsorgan, hvilket også vil betyde mere fokus på arbejdsmiljøet, end man ofte ser i dag.

hlauritsen@dlf.org