Folkeskolens leder

Andreas Marckmann Andreasen

Volden må aldrig være hverdag

Offentliggjort

Psykisk og fysisk vold i skolen har fyldt meget i medierne på det seneste. Enkeltsagerne blusser op, forarger og forsvinder. Men de er kun toppen af et isbjerg. Vold og trusler mod lærere er et strukturelt problem.

I alt 46 påbud har Arbejdstilsynet givet de seneste tre år, viser Folkeskolens kortlægning i samarbejde med Gravercentret – Danmarks Center for Undersøgende Journalistik. Aktindsigterne er ubehagelig læsning. Men det værste er, at volden på mange skoler er blevet hverdag. På Grønnevang Skole har Arbejdstilsynet for eksempel skrevet, at de ansatte oplevede vold ”så ofte, at deres grænser og normalitetsbegrebet var rykket. Nogle så det som normalt, at man bliver sparket eller slået i arbejdstiden”. 

Vold og trusler mod lærere er et strukturelt problem.

Andreas Marckmann Andreassen

Påbuddet var en øjenåbner for skolen, som heldigvis er et helt andet sted i dag.

Lærere er en af de faggrupper – sammen med politifolk og fængselsbetjente – som oftest oplever vold på arbejdet. Eksperterne advarer om, at hverdagsvold kan udløse permanent angst og PTSD.

”Hvis man oplever voldelige episoder igen og igen, så er der en risiko for, at filmen knækker”, siger Lars Peter Sønderbo Andersen, en af landets førende arbejdsmiljøforskere.

”At blive udsat for noget ubehageligt gentagne gange kombineret med at føle magtesløshed er en giftig blanding”, siger Psykiatrifondens formand, Torsten Bjørn Jacobsen.

Desværre er problemet ikke nyt. I 2018 dokumenterede en landsdækkende undersøgelse, at 45 procent af lærere og pædagoger på ét år havde været udsat for fysisk vold.

Det må ikke være sundhedsfarligt at gå på arbejde. Derfor skal der sættes ind over for hverdagsvold nu. Der er indsatser, som virker og hjælp at hente. Men det vigtigste er at tale åbent om problemet: Vold må aldrig være hverdag. 

Har du et tip, en tanke eller en personlig oplevelse, som redaktionen bør kende eller undersøge? Så skriv til os på folkeskolen@folkeskolen.dk

Vores journalistik starter i din hverdag.