Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi er blevet enige, men jeg mener stadig, at lærerne har fået for meget.
Sådan sagde formanden for sygeplejerskerne Jette Søe til dagbladet Politiken, inden lønmodtagerorganisationerne gik ind for at forelægge arbejdsgiverne resultatet af flere ugers vanskelige interne forhandlinger. Bemærkningen er betegnende for forhandlingsklimaet imellem de tre største grupper i Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd FTF-K, lærerne, pædagogerne og sundhedsgrupperne. Forhandlingsleder Poul Winckler sagde dagen efter til Berlingske:
'Det er en meget utidig bemærkning, og jeg synes også, at den siger mere om den, der udtaler sig, end godt er'.
Formand for Lærernes Centralorganisation Anni Herfort siger efter puljeforliget: 'Det har været et hårdt forløb med nogle meget barske diskussioner, som betyder, at vi må evaluere samarbejdet i FTF-K, når overenskomstforhandlingerner er overstået. Det gode resultat, det endte med, skyldtes, at samarbejdet i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) viste sin styrke'.
Jette Søe er derimod ikke bekymret for klimaet i FTF-K:
'Vi er professionelle. Vi slås, det gør man i denne her tid, og bagefter går man så videre', siger hun til Folkeskolen.
Jette Søes forklaring på, at hun synes, lærerne får for mange penge, er, at hun ønsker en fælles grundløn for alle med samme uddannelseslængde, for eksempel sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter - og lærere.
Jette Søe: 'Tingene ser nok lidt anderledes ud inde i vores hoveder, fordi vi har arbejdet længere med ny løn. Vi mener, der skal være nogle fælles principper for den centrale lønplacering, som skal være rimeligt objektive'.
Hun undrer sig også over, at LO-grupperne med KTO-formand Poul Winckler i spidsen ikke tog imod det tilbud om penge, som flertallet i FTF-K bestående af sundhedsgrupperne og pædagogerne kom med:
'Jeg kan ikke forstå, at de prioriterer ekstra midler til en i forvejen højt lønnet gruppe (lærerne, redaktionen)'.
Lærernes formand Anni Herfort peger dels på, at den teoretiske del af læreruddannelsen er længere end i sundhedsuddannelserne, dels på, at hun ingen gavn har af at indgå i et fællesskab blot for at se på og smile, mens de andre grupper indhenter lærerne lønmæssigt:
'Sygeplejerskernes lønudvikling er kraftigt stigende', siger hun og tilføjer:
'Nu har KTO indgået en aftale, som sygeplejerskerne har tilsluttet sig, og dermed skal man ikke fortsætte med at søge splid. Det er uklædeligt . . .'kara