Det, du ikke vidste, om at være lærer i Østgrønland
Svar på syv varme spørgsmål om at arbejde på østsiden af verdens største ø. Bent Falentin Olesen, personalekonsulent i Kommuneqarfik Sermersooq, er manden bag svarene.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
1) Skal man være af en særlig støbning for at kunne arbejde som lærer i Grønland?
»At være bevidst om egne styrker og begrænsninger og at kunne tåle sit eget selskab er helt klart gode egenskaber at have med. Det at kunne bruge naturen aktivt vil også være en fordel. Og det samme vil det være, hvis man har opholdt sig i udlandet og har mødt andre kulturer. Den ubetinget dårligste indgang er, hvis man flygter fra problemer i Danmark«.
2) Skal man kunne grønlandsk?
»Det er klart en fordel at kunne eller lære grønlandsk; men både grønlandsk og dansk er officielle undervisningssprog, og mange steder i administrationen anvendes grønlandsk og dansk sidestillet. Vil man lære grønlandsk, er det bedst at søge job i en bygd. Det stiller dog lidt større krav til ens personlige egenskaber«.
3) Hvordan er den østgrønlandske kultur?
»Det er en meget åben og venlig kultur, som de seneste 100 år har været vant til mange gæster udefra. At kulturen også beskytter sig selv, er vel en selvfølgelighed; men det afhænger meget af måden, du selv er på«.
4) Hvordan er lønnen sammenlignet med en lærerløn i Danmark?
»Lønnen er lidt lavere end i Danmark med en startløn for en nyuddannet lærer på 24.088,68 kroner inklusive pension. Dog suppleres lønnen ofte med op til 180 overtimer«.
5) Hvad vil det sige at være ansat på åremålsvilkår?
»Ansættelse på særlige åremålsvilkår betyder, at du ansættes på en treårig kontrakt, hvor du hvert år får en betalt feriefrirejse til Danmark, og hvor der hver måned indsættes et fratrædelsesbeløb på cirka 1.000 kroner på en spærret konto, som du får udbetalt, når du rejser. Der ydes derudover tiltrædelses- og fratrædelsesrejse og bohaveflytning«.
6) Skal man binde sig til jobbet i mindst tre år?
»Skulle du vælge at opsige din stilling, inden der er gået tre år, er kommunen ikke forpligtiget til at betale fratrædelsesrejse og bohaveflytning; men så beholder du til gengæld dit fratrædelsesbeløb«.
7) Hvor mange kolleger er der på de forskellige skoler?
»I Østgrønlands fem bygdeskoler er der mellem fire og 12 lærere. I byskolerne er der henholdsvis 12 og 56 lærere«.
Der er i øjeblikket ledige lærerstillinger på de fleste skoler i Østgrønland.