I skolebespisningens første år blev maden købt fra lokale restauranter, der havde faciliteter til opgaven, men efterhånden blev der indrettet storkøkkener på en række skoler. Her ses de store dampkedler på Samsøgades Skole i Aarhus i 1900-tallets begyndelse. Måske indeholder gryderne den »suppe kogt på bævrende bugflæsk«, som en udhungret skoledreng så begejstret huskede – over 60 år efter.

Skolemad

Bævrende bugflæsk og gule ærter samt plukfisk stod på menuen, da skolebespisningen blev indført som en slags velgørenhed i 1800-tallet. Først i 1900-tallet blev skolemad et offentligt anliggende.

Offentliggjort Sidst opdateret
Når man betragter de moderne madpakkeforslag, er det påfaldende, hvor meget der ville være helt uigenkendeligt for et skolebarn i 1800-tallet. Ord som »durumklapper«, »mozarella«, »chorizo«, »karrycreme«, »bagel« og »pizza-snegle« ville være blevet mødt med undren. Til gengæld ville et moderne skolebarn nok undre sig over en madpakke med brød med fedt og puddersukker, en sardin og en kogt kartoffel. Rugbrødet havde begge skoleoplevelser dog tilfælles, men klassikere som spegepølse og leverpostej blev først almindelige omkring 1900 med ekspansionen i de danske svineslagterier.

{Old}

Flink

I min barndoms folkeskole et stykke ind i 1950'erne oplevede jegfor første gang dette at få en karakterbog. Måske hed det enmeddelelsesbog, og nogle steder kunne sådan en indeholde andet endkarakterer og være en slags kontaktbog mellem skole og hjem.Skalaen var på tre trin, man kunne få flink, jævn eller ringe. Desvageste kom i hjælpeklasse eller særklasse. Lærer ellerskoleinspektør kunne tilføje en slutbemærkning af typen: »Det erskolens opfattelse, at Gyda med sin nuværende indsats kan fåvanskeligt ved at blive oprykket i næste klasse«. Det var svært foren elev at komme hjem med sådan en karakterbog.

Professor Higgins

(New)

UG

Nu er flinkeskolen afskaffet, og der står ikke længere flink inogen meddelelsesbog fra skole til hjem. Men evalueringssystemerneer udviklet i pagt med tidsånden, som vil sætte mål på alt, og det,der ikke kan sættes mål på, marginaliseres. Skalaer kommer og går,nu ofte efter udenlandske mønstre, men alligevel ikke så lette atomsætte. Ørsteds skala, den med karakterer som ug, mg og g (alt varprincipielt godt, medmindre det var mådeligt eller slet), holdt sigi langt over hundrede år, 13-skalaen i omkring 40 år. Jeg gætterpå, at 12-skalaen har sidste salgsdag væsentligt før.

Old school/new school


Vi graver i historiske gemmer 
og sætter kuriositeterne 
iperspektiv med 
nutiden.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn kan ikke lære noget i skolen, hvis de er sultne! Det er en af de ting, som skolelærere stort set altid kan blive enige om - og også var det for over 100 år siden.

Hvor diskussionen om skolemad nu ofte er en pædagogisk og sundhedsmæssig diskussion, gjaldt det i slutningen af forrige århundrede om at afhjælpe social nød. En række byer indrettede i 1800-tallets slutning lokaler til skolebespisning. Her kunne de fattigste af folkeskolens børn modtage et måltid varm mad et par gange om ugen. I 1900-tallets begyndelse blev dette et offentligt anliggende og især en socialdemokratisk mærkesag.

Bespisningen blev dog opfattet som velgørenhed og på linje med de foreninger, der sørgede for fodtøj, ferieophold og konfirmationstøj til ubemidlede skolebørn. Sagen havde bevågenhed fra højeste sted, idet Dronning Louise aktivt støttede den københavnske bespisningsforening. Ved en særlig lejlighed aflagde hun ligefrem besøg i en Københavnsk skolekælder, hvor børnene spiste, og hun smagte på menuen, der i dagens anledning bestod af sødsuppe og flæskesteg med rødbeder og kartofler. Normalt var maden mere robust og billig: grød, farsretter, flæsk, gule ærter og plukfisk var blandt de faste indslag.

Hvor der ikke er adgang til skolemad, er madpakken løsningen - både dengang og nu. På Fødevareministeriets ide-hjemmeside www.madklassen.dk gives gode råd om sunde og lækre madpakker, og det understreges, at »I alle gode madpakker skal der være noget godt brød, noget kød- eller fiskepålæg, grønsager og frugt«. Det svarer sådan set meget godt til idealet for 100 år siden - men det var både da og nu svært at leve op til.