Kontroversielle emner

Er nøgenhed for farlig til skolen?

Fyret eller truet på livet. Overalt i den vestlige verden løber lærere en risiko, hvis de viser kunstværker af nøgne mennesker, tegninger af profeten Muhammed eller inddrager homo- og transseksualitet i undervisningen.

Offentliggjort Sidst opdateret

På Tallahassee Classical School er det procedure, at man informerer forældrene til sine elever, to uger inden der bliver undervist i et ”potentielt kontroversielt” emne. 

Det gjorde Hope Carrasquilla, som var lærer og skoleleder på skolen, ikke, inden hun viste sine elever et billede af Michelangelos statue ”David”, der som bekendt viser bibelfiguren, i sekunderne før han sender sin dræbende sten af sted mod Goliat, kun iført sine uhørt anatomisk korrekte muskler og sin tro på Gud.

Statuens manglende påklædning faldt nogle forældre for brystet, og de anså det ikke for en formildende omstændighed, at skulpturen regnes for et hovedværk i vestlig kunsthistorie. Så de klagede til skolebestyrelsen, og Hope Carrasquilla fik kort tid efter valget mellem at blive fyret eller selv sige op. 

Hun valgte det sidste.

Faktisk var det kun tre forældre, som klagede, men skolens bestyrelsesformand, Barney Bishop, har den holdning, at intet står over forældrenes ret til at bestemme, hvad deres børn skal undervises i. Og i den sammenhæng betyder det ikke så meget, hvor mange forældre der er utilfredse, har han udtalt til avisen Tallahassee Democrat.

Bøger fjernes fra skolebiblioteker

Tallahassee Classical School ligger i Florida, USA. Og netop staten Florida er frontløber eller skræmmeeksempel, alt efter øjnene der ser, når det kommer til at lovgive om at begrænse lærernes emne- og metodefrihed.

I sommeren 2021 foretog delstatens lovgivere en revision af bekendtgørelsen for lærere, hvor det fremgik, at studerende ikke må udsættes for emner eller litteratur, som kan få dem til føle ”skyld, vrede eller ubehag” som følge af deres kultur, arv eller deres race. 

Det førte sidste år til konkrete begrænsninger af, hvad der må siges og bruges i undervisningen i Floridas klasseværelser, når det gælder sorte amerikaneres historie.

Det er to år siden, de indførte ’Don’t say gay’- loven i Florida."

Scott Galvin, direktør, Safe Schools South Florida

Dertil kommer en regel, som forbyder, at elever udsættes for undervisning, som ikke er passende for deres alder. Reglen kaldes populært ”Don’t say gay”-act, fordi den blandt andet betyder, at der ikke må undervises i kønsidentitet eller seksuel orientering. I praksis fortolkes den dog langt bredere.

De to regler har tilsammen betydet, at hundredvis af bogtitler er blevet fjernet fra både pensum og skolebiblioteker, blandt andet ”Anne Franks dagbog”, ”Tjenerindens fortælling”, fagbøger om menneskelig forplantning og i nogle tilfælde ordbøger og leksika. De kan jo indeholde opslag om emner, som ikke er passende i forhold til elevernes alder.

”Det er to år siden, de indførte ’Don’t say gay’-loven i Florida. Oprindeligt gjaldt den for elever op til tiårsalderen, men siden er den blevet udvidet til at omfatte alle klassetrin til og med high school, og der er planer om at udvide den igen, så den også gælder offentlige universiteter i staten”, fortæller Scott Galvin.

Han er direktør i organisationen Safe Schools South Florida, som arbejder for at gøre skoler til trygge steder for LGBTQ-elever, for eksempel ved at uddanne personalet og oprette mødesteder for eleverne. Det er ikke nogen let opgave i disse år.

”Skoler, hvor vi før var velkomne, er nu steder, hvor vi ikke kan sætte vores fødder”, fortæller han. 

Organisationen arbejder i stedet i kirker og medborgerhuse, som vil lægge lokaler til, og har flyttet sit oplysningsarbejde over på sociale medier.

Tendensen til at forbyde bøger på skolebiblioteker og i undervisningen breder sig. Ved udgangen af sidste skoleår var i alt 3.362 individuelle bogtitler forbudt i 33 stater, viser rapporten ”Banned in the USA: State Laws Supercharge Book Suppression in Schools” fra Pen America. Det er en stigning på 33 procent på et år, oplyser organisationen, der kæmper for ytringsfrihed.

Strid om køn og seksualundervisning

I Danmark har vi ikke lovgivning som i Florida, men både herhjemme og i andre europæiske lande bliver undervisningsemner i skolen i stigende grad genstand for værdipolitiske kampe. 

I Københavns Kommune stillede Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti i 2022 et forslag om at stoppe samarbejdet med den kønspolitiske forening Normstormerne på skoleområdet. 

Begrundelsen for forslaget var blandt andet, at ”Normstormerne … er med til at skabe en forvirring om køn og kønsidentitet”, og en frygt for, at ”Normstormerne er med til at skabe usikkerhed, kønsforvirring og polarisering hos elever, der først selv er ved at finde ud af deres egen identitet og seksualitet”. 

Forslaget blev ikke vedtaget, men kommunen har siden undladt at forny sit økonomiske tilskud til foreningen.

Debatten om Normstormerne er dog vand i forhold til, hvad den belgiske region Vallonen oplevede i starten af dette skoleår. Seksualundervisning, som har været obligatorisk i belgiske skoler siden 2012, blev ændret, så undervisningen også skulle søge at ”dekonstruere sexistiske og homofobiske stereotyper”. Den ændring blev genstand for en misinformationskampagne om, at skolen ville hyperseksualisere børn.

Som det er nu, er det ikke bare uklart, hvad der må undervises i, det er uklart, om homoseksuelle lærere må omtale deres partnere over for deres elever."

Scott Galvin, direktør, Safe Schools South Florida

Konspirationsteoretiske grupperinger arrangerede i samarbejde med katolske og muslimske organisationer protester, som tiltrak flere tusinde mennesker, og i otte tilfælde udviklede protesterne sig til vandalisme eller ildspåsættelse af skoler. Ændringen blev dog ikke rullet tilbage.

I Belgiens naboland Frankrig blev en fransklærer i byen Issou i december sidste år genstand for klager og trusler fra forældre i et sådant omfang, at hun ikke turde komme i skole, og hendes kolleger valgte at strejke for at forsvare hendes undervisningsvalg. 

Hendes forsyndelse: at vise et berømt renæssancemaleri med nøgne nymfer for sine 6.-klasseelever.

Forældre tager definitionsretten

Muhammed-tegningerne, som er ældre end de elever, der går i skole i dag, er stadig aktuelle i skolesammenhæng. 

I Frankrig blev de to undervisere Samuel Paty og Dominique Bernard stukket ihjel i 2020 og 2023, fordi de viste deres elever Muhammed-tegninger fra den franske satiriske avis Charlie Hebdo. I England lever en mellemskolelærer fra byen Batley fortsat under jorden efter dødstrusler mod ham og hans familie. 

Hans forsyndelse: at have vist de franske Muhammed-tegninger til sine elever.

Også herhjemme har en underviser på en videregående uddannelse modtaget dødstrusler, efter at hun på sociale medier fortalte, at hun ville vise sine studerende de danske tegninger. Siden har det flere gange været et emne på folketingsniveau, om danske lærere skal pålægges at undervise i Muhammed-krisen eller ej.

Det handler nemlig ikke kun om, hvordan man skal undervise i kontroversielle emner. Det handler lige så meget om, hvem der har ret til at definere, hvad der er kontroversielt. 

I Florida ligger den i sidste ende hos domstolene, men der har endnu ikke været rejst nogen sager, der kan danne præcedens. Så i praksis bestemmer skolebestyrelser og forældre organiseret i interessegrupper, hvilke emner og bøger der er for ”farlige” til undervisning, fortæller Scott Galvin fra Safe Schools South Florida.

”Loven er så vagt formuleret, at det ikke er til at vide, hvad man som lærer må og ikke må – og det er et bevidst valg fra lovgivernes side, er jeg overbevist om. Som det er nu, er det ikke bare uklart, hvad der må undervises i, det er uklart, om homoseksuelle lærere må omtale deres partnere over for deres elever – og hvordan skal de tale med de elever, der har forældre af samme køn? Det kan føre til en fyring og vel at mærke en fyring, hvor grunden er, at man ’har forsøgt at influere mindreårige’. Prøv lige at få et lærerjob et andet sted med det i bagagen”, siger Scott Galvin.

Han har ingen illusioner om, at udviklingen i Florida vender lige foreløbig. Han håber bare, at Floridas lovgivning ikke spreder sig til andre amerikanske stater.

Hope Carrasquilla har fået et nyt job på et universitet i Florida efter at have været uden fast arbejde en periode. Der kom dog det gode ude af hendes tvungne stop på Tallahassee Classical School, at hun blev inviteret til Firenze af byens borgmester. Her kunne hun se den oprindelige David-statue, som står på museet Galleria dell’Accademia i den italienske by.

”Alle, som underviser i kunst, fortjener respekt”, skrev borgmesteren i invitationen til Hope Carrasquilla.