Anmeldelse
God mad - let at lave
En klassisker i nye klæder
"God mad - let at lave" er et stykke kulinarisk danmarkshistorie, der stadig holder.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Meget positiv jubilæumsudgave af en klassiker.
Fakta:
Titel: God mad - let at lave
Forfatter: Kirsten Høgh Fogt, Marianne Kastberg
ISBN: 9788711380444
Pris: 40
Sider: 96
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Mit barnebarn Maria på ti år har en ugentlig maddag og fik lov til at afprøve nogle af opskrifterne. Maden blev godt modtaget og spist af forældrene. Opskrifterne var lette at følge og korrekt formuleret. Udvalget af opskrifter er fint afpasset, og der er det, der skal være.
Bogen udkom første gang i 1973, og den har altid været en succes. Opskrifterne er til at forstå, så maden lykkes hver gang - også for nybegyndere. Forsiden med frikadellerne har altid været bogens "fane" som den danske nationalret.
Historisk set var det "Køkkenbog for unge piger", der startede i 1943. Husholdningslærerne Lotte Havemand og Inger Erner Andersen var forfatteren og Hanne Flensborg Thomsen redaktør. Indledningen dengang var: "Så snart en ung pige begynder at lære noget om de arbejder, der hører ind under den huslige kvindes område, vil hun få en fornemmelse af, i hvilken betydning begrebet økonomi kan anvendes i forbindelse med husførelse".
Under Anden Verdenskrig, hvor vi havde de store årgange, solgte bogen 40.000 eksemplarer. Husmødrene havde brug for råd og vejledning, i en tid hvor der var mangel på varer og brændsel. Sjove opskrifter som gærpålæg og dampbudding var med blandt opskrifterne.
Næste trin kom i 1962, da bogen skiftede navn til "Køkkenbogen" og indgik i husholdningslærerindernes undervisning.
Jeg har selv fulgt udviklingen fra at være krigsbarn til skolen med husgerning, der var forbeholdt pigerne. Linjeuddannelse fra Århus Seminarium, der jo oprindeligt var et kvindeseminarium. Ikke en "fremmed" ret lærte jeg!
Så fulgte kvindefrigørelsen, den frie abort og så videre, hvor samfundet nok har haft sin største ændring overhoveden.
Siden kom danskernes flugt til Syden, hvor de lærte pizza og pasta at kende. Den danske madkultur er nu ved at ændre karakter - væk fra de besværlige, tidskrævende og sunde, grove retter til lynmåltiderne i overflodskøkkenet.