Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Allerede under præsentationen på DLF's inspirationsdag om netværk for formidlere af ernæring og sundhed og lærere ved specialundervisning for voksne blev netværksdannelse taget alvorligt. De 40 deltagere blev udstyret med hver et tov og en besked på at finde sammen med én, de ikke kendte i forvejen.
Hvert par talte sammen i fem minutter, mens de holdt i hinandens tovværk, hvorefter deltagerne fandt nye kolleger at præsentere sig for. Snakken gik livligt i det kvarter, øvelsen varede, mens de blå reb hang ned mellem parrene som symboler på, at de første netværk var ved at blive spundet.
Netværk synes at være tidens løsen på alskens udfordringer. Men der er ikke noget nyt i, at vi mennesker finder sammen om vores erfaringer. Det har vi gjort, siden vi mødtes omkring bålet i tidernes morgen.
"Det nye er, at vi kan kommunikere virtuelt, men også at vi har forstået, at det at være med i et netværk ikke nødvendigvis skal måles i kroner og øre. At dele viden har en lige så stor effekt som økonomi, men det kræver, at man tror på, at man kan opnå noget sammen", sagde Bjarke Nørremark, konsulent i DLF og tidligere indehaver af HumanConsult, hvor 2.000 virksomheder udvekslede erfaringer om human ressource.
Vi er kun seks trin fra hinanden
Ud over udveksling af viden og erfaringer er det smarte ved netværk, at hver deltager har nøglen til mange flere mennesker.
"Jo, flere kontakter et netværk har, desto længere rækkevidde har det. Det kommer let til at lyde som om, man skal udnytte andre, men det er den måde, vi agerer på i hverdagen. Vi tænker i, hvem der ved noget i forvejen, og det skal helst være én, vi kender. I et netværk gør vi det blot mere målrettet", sagde inspirationsdagens anden oplægsholder, Stine Godtved, der som konsulent i firmaet Vilen arbejder med netværksdannelse for tillidsrepræsentanter.
Hun sendte igen deltagerne op af stolene og ud på gulvet. Nu skulle alle forbinde sig til de tre deltagere, de havde talt med under den indledende præsentation. Tilsyneladende en umulig opgave, men inden længe havde alle fat i mindst tre ender tov.
"I 1970'erne fandt amerikanske sociologer ud af, at vi alle kun er fem seks trin fra hinanden", sagde Stine Godtved og bad en deltager i udkanten af klumpen om at sende et signal til en kollega ovre i den anden side ved at rykke i rebet til en af de nærmeste, som så skulle sende beskeden videre ved at rykke i et af sine reb. Og rigtig nok - efter seks træk var signalet fremme.
Det kommer ikke af sig selv
Som redskab egner netværk sig til:
. Personlig udvikling
. Faglig udvikling
. Fagpolitisk engagement
. Deling af viden
. Udveksling af erfaringer
. Sociale relationer
. Inspiration og nye ideer
Men det kommer ikke af sig selv, understregede oplægsholderne. Kunsten er at skabe energi i netværket, så deltagerne skaber et fælles tredje.
"Et netværk fungerer, når deltagerne har en vis glæde af at være sammen. Det understøtter de andre pinde og får folk til at prioritere tid til netværket. I virtuelle netværk tager det længere tid at lære hinanden at kende. Derfor skal man sørge for at mødes fysisk engang imellem. Det er ikke nok at stille et debatforum til rådighed. En vekselvirkning mellem at mødes på nettet og i virkeligheden giver det bedste resultat", sagde Stine Godtved.
I gode netværk afføder to ideer en tredje ide. På den måde oplever ingen, at de giver mere, end de får.
"Et netværk er ikke bare noget, der kommer. Det kræver en beslutning om, at det er noget, man vil satse på. Nogle går forrest, og andre beslutter sig for at følge efter, men alle skal yde og nyde. At fastholde et engagement kræver, at alle vil netværket", sagde Stine Godtved.
Den gensidige ansvarlighed kommer til udtryk ved, at deltagerne overholder aftaler eller melder afbud til netværksmøderne. Det er især vigtigt at holde hinanden fast på spillereglerne i dannelsesprocessen.
"Ellers tror de andre, at man har glemt dem eller ikke kan lide dem. Det gælder også i virtuelle netværk. Jeg kan godt være inde for at læse, hvad andre har skrevet, men hvis jeg ikke selv bidrager, kan de andre ikke se mit engagement", sagde Stine Godtved.
Hun anbefalede, at deltagerne i virtuelle netværk mødes om en fredagsøl i den forstand, at de er på nettet samtidig på et bestemt klokkeslæt fredag eftermiddag. Det giver samhørighed og følelse af en stærk tilstedeværelse.
Afkastet kommer senere
Allerede på det første møde skal spillereglerne lægges fast: Hvad vil deltagerne have ud af netværket, hvad har de brug for at tale med hinanden om, og hvornår og hvor skal næste mødes holdes?
"Tidligere skulle deltagerne straks kunne måle et økonomisk afkast af netværket, men i dag er det tanken, at viden ikke koster penge. I stedet går man ud fra, at relationerne i netværket giver afkast på et senere tidspunkt. Man afleverer viden mod at få mulighed for at bygge relationer op, for hvad nytter det at have en stærk viden, hvis man ikke har nogen sted at komme af med den", spurgte Bjarke Nørremark fra DLF reflektorisk.
Svaret er, at det er med netværk som med kærlighed.
"Jo mere man giver, desto mere får man. Men man må ikke tro, at man kan høste fra start. Man er nødt til at investere en masse energi i det", sagde Bjarke Nørremark.
Han er med til at udvikle DLF's portal og er ved at lægge sidste hånd på et rum til samarbejde. Her kan medlemmer etablere sig som gruppe og blandt andet gå i dialog og lægge beskeder til hinanden. Faciliteten kan klones ud i lærerkredsene og stilles til rådighed på lokalt plan.
Men det vigtigste er indholdet, og her gav Stine Godtved gav tre råd til at øge chancen for succes:
"Hold fast i inspirationen om netværk og gør noget ved den. Vær klar på, hvad I vil bruge netværket til. Og så er det ikke sikkert, det bare skal være rationelt at være med i netværket. Der skal være en dobbelthed af et formål og af lyst til at være med".
Bjarke Nørremark:
"Det vigtigste er, at I mærker efter, om et netværk er vigtigt nok for jer til at gå i gang med det. Hvis svaret er ja, skal I prioritere det. It-grejet kommer i anden række".