Anmeldelse:

Et kanon bud på kanonundervisning

Hvis man trænger til en ny vinkel på sin litteraturundervisning, så er der bestemt et godt bud her.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta:

  • Peter Seeberg
  • Tove Ditlevsen

Forfattere:Katja Gottlieb og Søren Fanø

198, 75 kroner stykket

88 sider sider

Serie: KanonKanon

Dansklærerforeningens forlag

Ny serie til Litteraturarbejdet i udskolingen ser dagens lys. Med serien KanonKanon skal formidle kanonforfatterskaberne til de ældste elever i folkeskolen. I de to første bøger, der netop er udkommet, skal eleverne arbejde med Tove Ditlevsens og Peter Seeberg.

Bøgerne i serien er bygget op på samme måde. I bunden af siderne er der en tidslinje, der sætter forfatterens liv og virke op ved siden af verdens gang. Således kan læseren se hvad det var for en tid der prægede forfatterens liv. Men bortset fra denne tidslinje og et lille kort afsnit om forfatterens liv og samtid, er det ikke den biografiske tilgangsvinkel der er bøgernes udgangspunkt. Bøgerne er derimod bygget op om stier - temaer - i forfatterskabet. Dette får KanonKanon til at adskille sig fra andet litteraturmateriale.

Foruden Seebergs og Ditlevsens forfatterskaber, skal eleverne også arbejde med tekster fra en samtidig og en nutidig forfatter. I Seeberg-bogen er den samtidige forfatter Cecil Bødker og den nutidige forfatter er Stine Pilgaard. Sidstnævnte er valgt for sin skrivestil. Hun kan til tider være minimalistisk og næsten absurd., ligesom Seeberg var det. I Ditlevsen-bogen er den samtidige forfatter Dan Turéll, på trods af at han var yngre end Ditlevsen. Han er valgt fordi han, som hun, skrev i mange genrer og også skrev tekster hvor teksten og forfatteren gled ind i hinanden; hvad var fiktion? Hvad var virkelighed? Hvordan hang det sammen? Den nutidige forfatter er ikke som sådan forfatter. Det er kunstneren Gudrun Hasle. Hun er tydeligt valgt da hun laver meget personlige værker, og arbejder med kvinderollen. Ligesom Tove Ditlevsen.

Bøgerne her er tydeligt elevernes; forordet er til dem, og formuleringerne er også henvendt til dem, med vendinger som “Nu skal du...”, “I skal nu...”. Bagest i bogen findes et lille afsnit, der hedder “Til din lærer”. Det at bogen tydeligt er til eleverne er en dejlig vinkel - en kanon vinkel, fristes man til at sige. Det er dem der skal arbejde, tænke, blive klogere og opleve gennem litteraturen.

Opgaverne i bøgerne er varierede. Foruden at læse teksterne, er der opgaver hvor eleverne skal undersøge, skrive og være kreative. Foruden de trykte tekster er der også en række QR-koder eleverne kan scanne. Frem kommer så filmklip, Anne Linnet sange, dramaklip og andet der skal arbejdes med, tænkes over og opleves.

Hver bog slutter med en lille håndfuld evalueringsopgaver, der tager udgangspunkt i nogle af de opgaver eleverne lavede i begyndelsen af bogen. De skal blandt andet finde ud af hvilken tekst der gjorde størst indtryk på dem. Man kan ikke bare sige “ den var god”, der skal arbejdes lidt mere. Der skal tages stilling til det man har læst, og det er... kanon.

Disse to bøger er de første i den nye KanonKanon-serie. Jeg ved ikke hvilke forfattere der bliver de næste til at få en bog i serien – og om alle kanonforfattere skal have en bog. Men et fromt ønske herfra er Herman Bang. Jeg vil gerne se hvad de to forfattere kan få ud af hans forfatterskab under samme præmisser som dem der er her i de to første bøger.

Man kan bruge bøgerne fra start til slut eller man kan plukke noget man kan bruge. Jeg ville personligt bruge hele bogen. Og jeg ville bruge dem begge. Tove Ditlevsen er nok en af de forfattere det falder de fleste nemt at hive ind i undervisningen. Der er digte og sange, der er brevkasseklip og romaner. Og der er et spændende liv at høre om, og fascineres af. Peter Seeberg ligger måske ikke lige for hos de fleste, trods hans plads på kanonlisten. Undertegnede havde ham ikke helt present, men er med glæde blevet mindet om at han findes, og at hans tekster stadig kan undre og sætte tanker i gang. Måske nogen elever vil hans tekster svære at forstå. Men med den rette vinkel, er der forhåbentlig nogen, der kan lære og opleve noget nyt. Så kast jer ud i litteraturen og lad oplevelserne komme.