Anmeldelse
15 aktuelle læringsteorier
Rundt om læring igen-igen
Knud Illeris har opdateret sin engelske antologisucces om læringsteorier og udgivet den på dansk.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I 2009 redigerede Knud Illeris bogen "Contemporary Theories of Learning". Den blev oversat til fire sprog og solgt i 56 lande, så den må have vakt interesse. Sidste år udkom den i en revideret engelsk version, og nu foreligger bogen så i en opdateret dansk udgave. Ud over Illeris selv bidrager blandt andre Peter Alheit, Gert Biesta, Bente Elkjær, Carolyn Jackson, Howard Gardner, Peter Jarvis, Sharan Merriam, Jack Mezirow, Mark Tennant, Thomas Ziehe og Etienne Wenger-Trayner.
Fakta:
Titel: 15 aktuelle læringsteorier
Pris: 298
Sider: 278
Forlag: Samfundslitteratur
Hvis man vil forså noget om baggrunden for Lifelong Learning, er der en del at hente i antologien. Men ordet ”aktuelle” i bogens titel skurrer lidt, når man læser Gardners artikel fra 2002, hvor hans overvejelser om computerteknologi mest har historisk interesse. Ja, det anføres i indledningen, at teksten ikke er up to date. Men hvorfor er den så ikke revideret? Jackson skriver informativt om ”læringens følelsesdimension”, Wenger-Trayner peger på betydningen af læringsfællesskaber, og Hattie giver den hele armen med ”optimering af læringsstrategiernes effektivitet”.
Bogen slutter med en artikel af Biesta om ”en indvending mod læringens politik”. Jeg vil anbefale, at man begynder læsningen der, så får man skabt en god ramme for forståelsen af en del af de andre indlæg.