Blå mandag uden druk

Blå mandag og alkohol hører ikke længere sammen. Siden 2004 er andelen af 15-årige, der drikker alkohol mindst en gang om ugen blevet halveret og det er ikke længere naturligt, at konfirmanden får alkohol på konfirmationsdagen eller på blå mandag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det fortæller foreningen Goda - God Alkoholkultur med udgangspunkt i den nye Skolebørnsundersøgelse, hvor Statens Institut for Folkesundhed hvert fjerde år undersøger unges trivsel og sundhed.

I dag sætter flere forældre grænser overfor alkohol til de unge.

"For mange unge er det en lettelse. Det er kun en mindre gruppe i 7. og 8. klasse, der har fokus på fester og alkohol. De fleste unge er usikre på at begynde at drikke. Derfor er det en støtte for det store flertal, hvis de voksne sætter grænser", siger Anett Wiingaard, der er sekretariatschef i foreningen Goda.

Alle undersøgelser viser, at det har en effekt, når forældre sætter grænser, og nu viser det sig også i statistikkerne.

Blandt 15-årige drenge var der i 2010 ifølge undersøgelsen 28 procent, der drikker alkohol mindst én gang ugentligt. I 2002 var tallet 50 procent. Blandt 13-årige drenge er tallet faldet fra 12 til 9 procent. For pigernes vedkommende var der 39 procent i 2002, der drak alkohol mindst en gang ugentligt. Det tal var 19 procent i 2010. De 13-årige piger står fast på 7 procent både tidligere og i 2010, når det gælder at drikke alkohol mindst en gang ugentligt.

"Det har været en myte, at de unge skulle have lov at drikke, når de blev konfirmeret og gik ind i "de voksnes rækker". I dag er holdningen ændret hos de fleste forældre, der forsøger at udskyde de unges alkoholdebut", siger Anett Wingaard. Også mange kommuner har de seneste par år arrangeret alkoholfrie aktiviteter på blå mandag - så som klatring, X-faktor, surfing og ture i forlystelsesparker.