Grøntsagerne ligger i bunden, som det vi skal spise mest af, mens frugt er rykket på i midten, og dermed noget, vi skal spise mindre af i den nye kostpyramide.

FDB lancerer ny madpyramide

"Mest fra bunden og mindst fra toppen" gælder stadig, når FDB's nye madpyramide viser, hvordan vi sammensætter sund og varieret mad. Men ellers er der byttet rundt på det meste. Og det er gjort rigtig godt, lyder det fra kostrådgiver Vibeke Lund.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Grøntsagerne ligger i bunden, som det vi skal spise mest af, mens frugt er rykket ind på midten som noget, vi skal spise mindre af i den nye kostpyramide. For selv om frugt er sundt, så skal en større del af maden bestå af grøntsager.

"Mange af os tror, at hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen, så er vores grøntbehov dækket. Men sådan er det ikke, for vi skal spise mindst 300 gram grøntsager hver dag og helst flest af de grove. Derfor er den vigtigste ændring i madpyramiden, at grøntsagerne er flyttet ned i bunden, der hvor vi skal spise mest fra," siger Joan Preisler, FDB's specialkonsulent i sundhed.

En anden ændring er, at ris og pasta er flyttet fra bunden op i midten og derfor nu er adskilt fra kartofler, rugbrød og havregryn, der forbliver i bunden. Og så er der udelukkende fuldkornsprodukter i madpyramiden.

"Det gør mig varm om hjertet, når jeg ser, at kartoflerne bliver skilt fra pasta og ris. Kartoflerne har længe været kørt ud på et sidespor sammen med ris og pasta i danskernes spisevaner. Der er mange vitaminer i kartofler - så det er en god signalværdi i, at kartoflerne er nederst, mens fuldkornsris og pasta er røget op", siger professionsbachelor i ernæring og sundhed Vibeke Lund, der står bag virksomheden Sukkersheriffen, hvor hun blandt andet hjælper virksomheder med at sundhedstjek til medarbejderne. Hun er også meget glad for, at den nye pyramide tydeligt markerer, at man når man spiser kød bør spise mest fisk, dernæst kylling og kun meget lidt kød fra dyr med fire ben.

"Der er ingen tvivl om, at jeg vil bruge den her madpyramide i mit arbejde", siger Vibeke Lund.

Hjælp til sunde indkøbsvaner

Madpyramiden har siden FDB lancerede den i 1976 været populær og efterspurgt blandt voksne og børn, fordi den på en let og overskuelig måde viser, hvad vi skal spise mest og mindst af. Tal fra FDB Analyse viser, at 96 procent af danskerne kender den, blandt andet fordi den i 35 år har smykket væggene i klasseværelser og venteværelser.

"Madpyramiden viser på en nem og overskuelig måde, hvordan man kan sammensætte sin mad på en sund måde i løbet af for eksempel en uge. Samtidig kan madpyramiden fungere som en indkøbsguide, så man husker, at man skal købe mange grøntsager og ikke så meget kød. Det man lægger i indkøbsvognen, er det, der ender i køleskabet og senere på tallerknen. Derfor begynder det sunde måltid i butikken," siger Joan Preisler.

Endnu engang er Vibeke Lund helt enig.

"Det her er et rigtig godt redskab, når man skal købe ind".

Madpyramiden på nettet og ud til alle skoler

På madpyramiden.dk kan man finde et råvareleksikon med mere end 300 råvarer samt opskrifter og information om madpyramidens historie.

Madpyramiden vil fortsat hænge i klasseværelser og venteværelser landet over. Derfor vil alle skoler modtage to nye plakater i løbet af den næste måned. Madpyramiden er udarbejdet på baggrund af de officielle anbefalinger. Det faglige grundlag for den opdaterede madpyramide er udviklet i samarbejde med blandt andet DTU, Fødevareinstituttet, Fødevareøkonomisk Institut, LIFE, Københavns Universitet og Nationalt Videncenter for Fødevarer og Sundhed.