Anmeldelse
Ny biologi 3, Mennesket og miljøet
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Grundbogen er en solid sag som forlagsprodukt og biologisk formidling. Den har et minilex og et godt register. Bogen er en videreudvikling af materialet 'Biologi i syvende', hvor Torben Gisselø var medforfatter.
Disponeringen i opslag er bevaret, men på de nye større sider er der mere tekst, og illustrationerne er nu i farver med et indbydende og funktionelt layout. På de 64 sider kommer eleven gennem mange eksempler på menneskets forhold til miljøet (som er en vigtig del af den nye læseplan for biologi): Buskmænd i Kalahari, udviklingen af husdyr og kornsorter, menneskets naturudnyttelse i Danmark siden istiden, husdyrhold før og nu samt en lang række miljøproblemer. Men det er som regel forfatteren, der både påviser over for eleverne, hvori problemerne består, og hvad der skal gøres ved dem. Der lægges ikke op til elevernes beslutninger og eventuelle handlinger. Overskrifter som 'Luften skal være ren' og 'Drikkevand skal være rent' giver ikke eleverne en reel opfattelse af, at der er værdier og interesser med, når 'rent' skal fastlægges. Der er også en tendens til at idylisere naturen over for menneskets ødelæggelse af den. Det er nok ikke altid let for eleverne at få hold på det anvendte naturbegreb, med formuleringer som: . . . midt i en stor by . . . kan man synes, at der er langt til naturen. Men en by er ikke forskellig fra naturen, byen er en del af den' (side 56). Arbejdshæftet har forståelses- og kontrolopgaver til hvert enkelt af grundbogens opslag.