Anmeldelse
Sukker og sød kemi
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Slik- og vingummifabrikanter. Det er, hvad talrige elever har forsøgt sig som gennem faget natur/teknik. Måske har det faglige indhold i denne produktion ikke altid været åbenbart for alle, men med dette materiale i serien 'Spørg naturen tema' er der nu rige muligheder for at bygge videre på barnelærdommen.
Med fokus på den organiske kemi er det en egentlig kemibog, der med solid faglig progression lægger op til en spændende og for eleverne nærværende tematisk undervisning fra ottende klasse og opefter. Men samtidig kan indholdet eller dele heraf sagtens anvendes i fagsamarbejder eller direkte i fag som hjemkundskab, biologi og geografi.
Bogen kommer vidt omkring og behandler emner som sukkerets historie, sukkerrør og sukkerroer, kulhydrater, kemi, fotosyntesen, en dansk sukkerfabrik, kalkbrænding og rensning af sukker, stivelse og glukose, kartoffelmel og druesukker, bagegær, sukker og alkohol, sukkersyge, kulhydrater som fremtidens energikilde og ganske kort også miljømæssige faktorer. Det hele indeholder såvel en teoretisk som en praktisk del, hvor eleverne også får rig lejlighed til selv at få fingrene i velbeskrevne forsøg og eksperimenter.
Jesper Deleuran har sørget for illustrative tegninger til forsøgsopstillingerne, der er en liste over nødvendigt apparatur og kemikalier, og indholdsfortegnelsen gør bogen nem at anvende i uddrag. Der er så meget stof, at det bliver nødvendigt at udvælge - de fleste emner kan da også bearbejdes uafhængigt af hinanden, således at bogen også kan bruges som en slags opslagsværk i fag som biologi og geografi, når det viser sig relevant.
'Sukker og sød kemi' indeholder naturligvis masser af kemiske formler - men herudover også meget andet. Et flot og aktiverende materiale til de ældste klassetrin, der med sin facon og præsentation af det faglige stof kan være med til at pirre elevernes interesse for den organiske kemi og på længere sigt de naturvidenskabelige fag.