Anmeldelse

Dyrenes udvikling

Dyrenes udvikling / Livets udvikling / Charles Darwin / Det foreløbigt sidste led / Dyret i dig

Evolutionsteorien er grundlaget for moderne biologi, og den er et absolut must i natur/teknik- og biologiundervisningen

Offentliggjort Sidst opdateret
Dyret i dig

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Darwin har rund fødselsdag. I år ville han være fyldt 200 år, og det er også 150 år siden, han udgav sit værk "Arternes oprindelse".

Fakta:

Titel: Dyrenes udvikling

Forfatter: Bent Jørgensen

Pris: 148,75 kroner

Sider: 48 sider

Serie: Dyr på stribe

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Titel: Livets udvikling

Pris: 200 kroner

Sider: 127 sider

Type: Bog

Forlag: Bonnier Publications

Titel: Charles Darwin

Forfatter: Alan Gibbons

Pris: 278 kroner

Sider: 64 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Flachs

Titel: Det foreløbigt sidste led

Forfatter: Karl Nielsen

Pris: 229 kroner

Sider: 176 sider

Type: Bog

Forlag: Siesta

Titel: Dyret i dig

Pris: 185 kroner

Type: Plakat

Forlag: Naturhistorisk Museum, Århus

Her i landet er der heldigvis ikke tvivl om, at vi selvfølgelig skal undervise i evolutionsteorien, som er lige så anerkendt af videnskaben som tyngdekraften, og at Jorden er rund. Fra skoleåret 2009/2010 kommer det tilmed til at stå meget præcist i slutmål og trinmål for 8. og 9. klasse i biologi.

Jubilæet har sat gang i en sand flodbølge af udgivelser om evolution, livets udvikling og Darwin fra forskellige vinkler. Vi kigger nærmere på fem af dem.

"Dyrenes udvikling" i serien "Dyr på stribe" er en god, solid fagbog målrettet elever i 6.-9. klasse. Bogen kommer på en overskuelig og logisk måde omkring de centrale begreber i evolutionen med overskrifter som udvælgelsen, tilpasninger, nye arter og så videre. Det sidste kapitel behandler kort menneskets udvikling, så eleverne får en forståelse for, at evolutionen også handler om os. Bogen er skrevet i et godt sprog med et behageligt layout, og jeg ville ikke tøve med at indkøbe minimum et klassesæt til skolen, da den vil kunne bruges i både natur/teknik og biologi samt i emne- og projektarbejde.

Plakaten "Dyret i dig" fra Naturhistorisk Museum i Århus er en ny måde at illustrere livets udvikling på. Man kan følge udviklingen tilbage til alle levende væsners fælles forfader for 3,5 milliarder år siden. På tavlen kan man se, dels hvornår forskellige vigtige stadier i udviklingen dukkede op, for eksempel nerver, øjne og hvirvelsøjle, dels de forfædre, som vi har til fælles med alle andre organismegrupper. Det vil være oplagt at have tavlen hængende i biologilokalet eller i klassen, så man hele tiden kan vende tilbage til den. Den giver en god forståelse for, hvordan arterne efterhånden har skilt sig ud fra fælles udgangspunkter, og jeg tror, den vil få mange elever til at undres, overraskes og forstå.

"Livets udvikling" er første del af en leksikonserie på 12 bind ved navn "Videnskabens Univers". Her begynder vi med livets opståen og slutter med et kapitel om liv i universet, så man kommer langt omkring. Bogen er flot sat op med masser af fotos, tegninger, diagrammer og meget lille tekst spækket med fakta. Bogen er skrevet til voksne, men de ældste elever vil kunne bruge den i forbindelse med et emne eller projektarbejde. Et flot populærvidenskabeligt værk, som man sagtens kan bruge nogle timer med næsen begravet i.

Men vi skal ikke glemme manden selv. I "Charles Darwin" forsøger man at komme bag om personen. Bogen er nærmest en billedbog og er dels en fiktiv dagbog fortalt af en skibsdreng om bord på "Beagle", dels en fagbog med fakta, der fortæller om Darwins liv, forskning med mere. Jeg er ikke imponeret, men der skal da nok være nogle elever, som bliver fanget af tegninger og billeder. Hvis man skal læse om Darwins liv i billedbogsform, vil jeg hellere anbefale bogen "Livets træ".

Bogen "Det foreløbigt sidste led" er umulig at sætte i bås. Det er en slags fagbog om livets udvikling, men den er bestemt ikke traditionelt opbygget. Der er brugt mange forskellige skrifttyper, fotos og tegninger, og der springes lystigt rundt i emnerne. Jeg kan nok bedst beskrive den som en monolog, hvor man føler, at forfatteren henvender sig direkte til læseren, og den får i hvert fald sat en masse tanker i gang. Bogen vil være absolut uegnet til at undervise efter, men den er så anderledes, at den fortjener at blive læst af de "relativt nysgerrige mennesker", som den er dedikeret til.

Om Darwin og evolutionsteorien er der sagt og skrevet meget. Jeg behøver ingen overordnet skaber for at føle stor ydmyghed og begejstring over, at alt levende i bund og grund er en stor familie. Hurra for Darwin, som fortalte os det!