Anmeldelse

1:1 - inspireret af Rose Eken

Hænderne i leret - med ført hånd

Hvorfor fandtes hæfter som dette ikke, da jeg som helt ung lærer uden kendskab til ler, brænding, glasering og så videre startede med at undervise i billedkunst? Det kunne have sparet mig og mine tålmodige elever for revnede lergenstande og dyrt indkøbte ovnplader, hvor elevernes fine ting hang fast.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At arbejde med ler i billedkunst- eller håndværk og design-undervisningen afskrækker nogle lærere. Meget kan gå galt undervejs både i udformningen, tørringen, brændingen og ikke mindst i glaseringen. Med Ceramas nye inspirationshæfter og temakassen 1:1 - inspireret af kunstner Rose Eken klædes du godt på, hvad enten du er en gammel keramikrotte, der leder efter nye kreative ideer, eller du slet ikke er uddannet inden for faget eller har arbejdet med ler før.

Fakta:

Titel: 1:1 - inspireret af Rose Eken

Forlag: Cerama

Inspirationshæftet 1:1 - inspireret af kunstner Rose Eken er ét af flere elev-/lærerhæfter til brug i folkeskolen, som Cerama har udarbejdet. Dette hæfte er inspireret af den danske samtidskunstner Rose Ekens værker. Gennem fem temaer arbejder eleverne sig ind i kunstnerens univers, men hele tiden med afsæt i sig selv og eget “Hvem er jeg?”-arbejde.

Fordi Ekens værker er miniatureudgaver af alt omkring hende (Matadormix, tandpastatube, boremaskine men mere) i en ikke fast måleskala tvinges eleverne heller ikke ind i et krav om millimeterpræcision, men kan arbejde ud fra skabertrang og eget ståsted.

Samtlige idéforslag og opgavebeskrivelser er så enkle og præcist formuleret, at alle kan være med - også selvom eleven ikke er en stærk læser. Med ført hånd ledes både lærer og elev gennem lerarbejdets mange processer, og alle fagbegreber forklares letforståeligt - udgangspunktet er ikke, at læreren er dus med ler, nærmere tværtimod. Sikke en befrielse.

Temakassen indeholder ud over et klassesæt hæfter også ti kilo ler, tre penselglasurer og fire keramikredskaber. Det er dog ikke tanken, at en klasse vil kunne klare sig med dette alene, hvorfor der må tænkes i et supplement af både ler og redskaber, hvis lerarbejdet skal lykkes i en hel klasse.