Anmeldelse
Islamisk kunst og kultur
Islamisk kunst og kultur
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
At udgive en bog om islamisk kunst og kultur er et sympatisk projekt. Viden om den stærke påvirkning, religionen har på mellemøstlig kultur og mødet mellem vestlig og mellemøstlig kultur, rummer potentiale til mange spændende projekter og vil naturligt kunne bruges i en dialog om for eksempel religion og kunst, udsmykning over for politisk kunst eller helt aktuelt ytringsfrihed.
Fakta:
Titel: Islamisk kunst og kultur
Forfatter: Nicola Barber
Pris: 248 kroner
Sider: 56 sider
Serie: Verdens kunst og kultur
Type: Bog
Forlag: Palka
Bogens historiske udgangspunkt er profeten Muhammeds fødsel omkring 570, og der redegøres kortfattet for de politiske forskydninger, der er sket i den islamiske verden frem til omkring 2000. Bogens hovedsigte er som angivet i titlen kunst og kultur. I ni efterfølgende afsnit fortælles om blandt andet kalligrafi, arkitektur, keramik og tekstil.
Central i afsnittet om kalligrafi er beskrivelsen af, hvordan koranen er blevet fremstillet, først håndskrevet, siden trykt. Dernæst fortælles om andre bogværker inden for videnskab og historie. I afsnittene om arkitektur berettes om moskeer, paladser og hverdagsbyggeri. Tilsammen indfaldsvinkler, der fint vil kunne sammenholdes med eksempler på den vestlige verdens middelalderarkitektur, slotsbyggeri og byplanlægning. Afsluttende fortælles kort om eksempler på, hvordan islamisk kunst og byggestil har inspireret kunstnere i andre lande.
Trods enkelte ufuldstændigheder - for eksempel er "Arabien" næppe en betegnelse, der anvendes i dag - rummer bogen mange illustrationer og beskrivelser, der vil kunne arbejdes med såvel i billedkunst som mere tværfagligt.