Anmeldelse
Mobning på arbejdspladsen
Den stille epidemi / Mobning på arbejdspladsen
Hver tolvte lønarbejder mobbes årligt. Kvinder, ældre og nydanske er mest udsatte. Chefen fører an i fyrre procent af mobbeaktiviteterne, men en tredjedel oplever selv at stå for skud fra et chefhadende personale eller lederkollegaer
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Mobning på arbejdspladsen" rummer en grundig indføring i området. Den er spækket med undersøgelser over mobbeudbredelse, mobbeudøvernes profiler, illustrative casehistorier og gode råd om, hvordan virksomhed, kollegaer og pårørende kan stoppe løbet op ad konflikttrappen. Tit ender det med, at ofret får ødelagt sit selvværd, psykiske problemer, bliver sygemeldt og lander menneskeligt forkrøblet på arbejdsløshedslossepladsen. Fra drillerier til chikane. Til offentlig ydmygelse. Til morderisk destruktion. Konflikt- eller rovmobning.
Fakta:
Titel: Den stille epidemi
Pris: 170 kroner
Sider: 198 sider
Type: Bog
Forlag: Socialt Udviklingscenter SUS
Titel: Mobning på arbejdspladsen
Forfatter: Eva Gemzøe Mikkelsen, Kirsten Kullberg, Inger Lise Eriksen-Jensen
Pris: 350 kroner
Sider: 416 sider
Type: Bog
Forlag: FADL's Forlag
Det er chokerende læsning om, hvordan den mobbede fastlåses i afmagt og ikke kan tage springet ud af situationen. De sociale myter om, at det er tabersjæle, der fanges ind i jantelovens edderkoppespind, stemmer ikke med virkeligheden. Alle - dig og mig - er i risikozonen.
I "Den stille epidemi" spænder emnerne fra problembestemmelse over banalpsykologiske artikler og opremsninger af gode råd til en genial flagartikel: Mobning - en del af organisationskulturen. Her sættes dæmonen endelig i historisk perspektiv i form af en eminent kulturanalyse af den måde, arbejdspladsen er indrettet på i postmoderniteten: Gennemsyret af individualisme og præget af krav om forandring og udvikling. Et aggressivt mobbemiljø udgør et værn mod angstprovokerende global mangfoldighed.
Bøgerne har den svaghed, at mobning defineres så bredt, at alle arbejdspladsens modsætninger og konflikter placeres under hatten - selv seksuel chikane. Det svækker fokusset på reelt ondskabsfuld mobning, hvor den enkelte står magtesløs over for hyænernes flok.
Børnenes virkelighed i skolesystemet, hvor vi grundlæggende oplæres i mobningens ædle kunst, behandles ikke i bøgerne. Livslange krænker- eller offerpositioner fastlægges ellers i barndommen, og stamklassesystemet kan være et mobbelaboratorium. Rollebondefangeri.
Mobning defineres ensidigt som ondt. Der mangler fokus på mobning som et effektivt våben i lønarbejderkollektivets selvbeskyttelseskamp mod urimelige produktionskrav ved udgrænsning af morakkere, der arbejder for meget eller for lidt. Mobning kan også bruges til at knuse ledere, der ikke respekterer gensidighed. Det kan også savnes, at lærerværelsesmobning og mobning mellem lærer/elev bliver direkte belyst.
Men bøgerne fremlægger et flot overblik over mobbemekanismer, og det bør alle pædagoger have skærpet opmærksomhed på, da de tit besidder nøglen til at standse en sjæleknusende aktivitet.