Privatskolelærer Mette Zaar (til venstre) var mødt op til dagens demonstration med folkeskolelærer Signe Dreyer (til højre).
Foto: Sebastian Bjerril
Demonstrant: ”Jeg forlod folkeskolen på grund af Lov 409”
Mette Zaar arbejder i dag på en privatskole. Da Lov 409 blev udgangen på lærerlockouten i 2013, følte hun, at hun ikke længere udføre sit arbejde i folkeskolen, som hun ønskede. I dag var hun mødt op for at demonstrere for en arbejdstidsaftale til lærerne foran Moderniseringsstyrelsen.
Foreningerne bag dagens demonstration
Københavns Lærerforening
3F København
BJMF - Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening
Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden
LFS - Landsforeningen for Socialpædagoger
FOA Social- og Sundhedsafdelingen
FOA 1
BUPL Hovedstaden
BUPL Storkøbenhavn
FOA / KLS
Københavns Lærerforening
HK Hovedstaden
Dansk Socialrådgiverforening, Region Øst
Uddannelsesforbundet København
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærere, pædagoger, sygeplejersker og andre offentlige ansatte var sent til eftermiddag samlet foran Moderingsstyrelsen i København for at demonstrere for, at de offentlige arbejdsgivere kommer forhandlerne fra arbejdstagerorganisationer i møde inden onsdagens deadline for overenskomstforhandlinger.
En lang række københavnske fagforeninger havde klokken 17 kaldt til demonstration foran bygningen, hvor Moderniseringsstyrelsen hører til. Styrelsen udgør sammen med Finansministeriet forhandlingspartnerne på arbejdsgiversiden på det statslige område.
DLF: Lærerne får først besked om konflikt senere i denne uge
Blandt de fremmødte var lærer Mette Zaar. For hende har de igangværende overenskomstforhandlinger en helt særlig betydning. Arbejdstidsloven, der blev vedtaget for lærerne tilbage i 2013 - Lov 409 - er nemlig hovedårsagen til, at hun i dag arbejder på en privatskole.
"Jeg forlod folkeskolen på grund af Lov 409 efter 18 år som folkeskolelærer. Den spændte for meget ben for, at jeg kunne udføre det arbejde, jeg gerne vil udføre", lød det fra Mette Zaar, imens der blandt andet blev sunget 'mere i løn' fra de fremmødte.
"På min nuværende skole er der meget kortere vej til ledelsen og mere tillid til den måde, vi lærere arbejder på", tilføjede hun.
Kommer næppe tilbage til folkeskolen
Selvom hun ikke længere har sin gang i folkeskolen, var hun i dag mødt op med et rødt flag for Københavns Lærerforening.
"Jeg er her i dag for at støtte op om folkeskolen, og jeg er stadig medlem af Danmarks Lærerforening", lød det fra Mette Zaar.
OK18: Offentligt ansatte demonstrerer torsdag foran KL-huset
Men folkeskolen kommer hun næppe tilbage til, fortalte hun.
"Det tror jeg umiddelbart ikke, at jeg gør. Og det er rigtigt ærgerligt, fordi jeg var meget glad for mit arbejde i folkeskolen. Men det kommer helt an på, hvordan en aftale for lærerne kommer til at se ud, og hvad der kommer til at ske med folkeskolen".
Et afgørende døgn
Overenskomstforhandlingerne på statens område brød sammen sent fredag eftermiddag. Søndag eftermiddag mødtes forhandlingsfællesskabet med KL for at forhandle i håbet om, at det her var muligt at indgå en aftale.
OK18: Nu går vi ind i det afgørende døgn
Meldingen fra formand for det kommunale og regionale forhandlingsfælleskab og formand for lærerne Anders Bondo Christensen var dog tidligere i dag, at parterne ikke var kommet en aftale nærmere i løbet af det syv timer lange møde.
I en video har Anders Bondo i dag meldt ud, at han forventer, at det i dag bliver afgjort, om det er muligt at nå til enighed på kommunernes og regionernes område, eller om forhandlingerne også her bryder sammen.
Lærer: Det er rart at se solidariteten
Mette Zaar var mødt op til eftermiddagens demonstration med lærer på Skolen på Islands Brygge Signe Dreyer. Hun kaldte det "rystende", at det endnu ikke er lykkes parterne at nå frem til en aftale.
Til gengæld var hun glad for at se, at mange var mødt op til demonstrationen.
"Det betyder rigtigt meget for mig at være her i dag, og jeg synes, at det er utrolig rart, at der er så mange, der er solidariske med lærerne i øjeblikket og har været det siden lockouten", lød det fra Signe Dreyer.
Forligsmanden har indkaldt de offentlige forhandlere
For Signe Dreyer er de nuværende forhandlinger begyndelsen på enden på konflikten fra 2013.
"Jeg ser det her som starten på afslutningen på den situation, vi kom ud for for fem år siden. For den er jo slet ikke færdig. Vi har ventet i fem år på at få en arbejdstidsaftale, og det skal ske nu. Vi skal have det her afsluttet".