Debat
Den danske model – en styrkeprøve
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den danske model? Ak ja, den går jo på en styrkeprøve mellem en virksomhedsindtjening og en fagforeningskasse. Men hvad er det, som lærerne er oppe imod? Jo, det er skatteyderne, kort sagt alle, også sig selv. De gældsættes, hvis konflikten varer for længe, mens kommunerne skovler cirka 50 millioner kroner ind, hver dag konflikten løber.
Enhver kan se, at lærerne ikke kan vinde økonomisk, men måske kan de skaffe en så udbredt sympati fra forældresiden, at det kan gøre indtryk.
Man forsøger jo også at finde ud af, hvem der er mest troværdig: Bondo eller Ziegler. Efter min mening er der på det område ingen større forskel. Bondo forsvarer sit område meget fint, men Ziegler forsvarer også den sag, som han er sendt i byen med, ganske udmærket. Den eneste skønhedsfejl var, at lockoutvarslet kom noget tidligt. Der var egentlig ikke tale om forhandlinger, intet standpunkt. Det var fra start et spørgsmål om alt eller intet. Vel nok mest om alt.
Økonomisk bliver kommunerne rigere, jo længere konflikten løber, og det er delvis på lærernes bekostning. Regeringen mener, at konflikten skal vare, så længe den virker. Men hvordan? Lærere og forældre betaler, og kommunerne skovler 50 millioner kroner ind per dag. Det har jo intet med den danske model at gøre.
Noget helt andet er, at KL har delvis ret. Forberedelsestiden 1:1 er noget pjat i klasserne 2.-5. og i visse andre fag. Løsningen skal nok findes her, hvis den overhovedet bliver fundet. Men al den tale om »den danske model« er noget sludder, al den stund at de ramte til dels selv betaler, og forældre og alle andre dækker resten.