Debat

Tillykke, Erik

En vigtig afgørelse for lærernes ret til at ytre sig.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2014 modtog Erik Schmidt en tjenstlig advarsel. Advarslen indledes på følgende måde:

»Baggrunden for den tjenstlige samtale var, at ledelsen oplever, at du er meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i lige nu. Dette kommer ofte til udtryk på fællesmøder, hvor du har negative holdninger og synspunkter«. ­

Advarslen indeholdt også en påtale af Erik Schmidts attitude.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Advarslen skabte stor utryghed blandt Eriks kollegaer, der i et brev til ledelsen blandt andet skrev:

»Oven i den store usikkerhed er det chokerende, at en kollega er indkaldt til tjenstlig samtale og bliver sanktioneret for at være kritisk og følelsesmæssigt påvirket på et personalemøde. Flere af os er nervøse for, at man vil blive straffet for at være uenig med ledelsen. Vi vil gerne et konstruktivt og reelt samarbejde«.

I forsvaret for advarslens berettigelse i landsretten fremførte Odense Kommune følgende:

»Videre gøres det gældende, at der ikke - som anført af Erik Hulmose Schmidt - er 'vide grænser' i forhold til at fremsætte den pågældende type af ytring. Der er ikke tale om et forhold, som er omfattet af ytringsfrihed (for offentligt ansatte), idet der ikke er tale om, at Erik Hulmose Schmidt som privatperson uden for arbejdstiden har ønsket at fremsætte ytringer. Tværtimod er der tale om, at Erik Hulmose Schmidt i arbejdstiden er fremkommet med de uacceptable udsagn. Af begge disse årsager følger, at der ikke er tale om et forhold, som er omfattet af ytringsfriheden«.

Nu har landsretten slået fast, at Erik havde ret til at ytre sig uden at skulle rammes af tjenstlige sanktioner. Det er for lærerne, folkeskolen, kommunerne, de offentligt ansatte - ja, for os alle sammen - godt, at landsretten underkendte Odense Kommune. De offentligt ansatte skal ikke være nervøse for at »blive straffet for at være uenige med ledelsen«, som kollegaerne på Agedrup Skole udtrykte det.

Henrik Schou, direktør for Børn & Skole og Pleje & Omsorg i Tønder Kommune, gav begrundelsen på Twitter:

»Vigtig afgørelse og en vigtig besked til arbejdsgiverne. Det er i spændingsfeltet mellem det, der adskiller os, at vi udvikler os. Det er nu fastslået, at kritik ikke kun er sundt, men også lovligt«.

Situationen udspandt sig på Agedrup Skole for fire år siden. Samarbejdet mellem Odense Kommune og Odense Lærerforening er i dag langt bedre. Med Ny start har vi forpligtet os til at arbejde for bedre relationer overalt i landet. Bruger vi landsrettens afgørelse rigtigt, kan den være med til at styrke samarbejdsrelationerne.

Og så til slut: Stort tillykke til Erik med den oprejsning, som han har fået med landsrettens afgørelse.