Debat

Uholdbar coronasituation

Skolebørn lider under nedlukning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Coronaudfordring.

Folkeskolen og de mindre skolebørn er pt. maksimalt presset af den virtuelle fjernundervisning, hvor eleverne undervises hjemmefra via Teams. Det har kunnet lade sig gøre i en periode, men med udsigt til en langvarig pandemi og en nødundervisning, der kører i ugevis endnu er der brug for alternative løsninger. Også i forhold til de stakkels forældre, der både skal passe eget arbejde samtidig med at de skal agere underviser og støttepædagog i eget hus. Lærerne kæmper en brav kamp og gør det utrolig godt, men de er godt trætte af, at skulle være innovative og opfindsomme i deres planlægning, ideerne er efterhånden udtømte, og de har udviklet firkantede øjne efter den megen skærmpraksis, ligesom skolebørnene også lider af skærmfobi og digitaliseringstræthed. Desuden går den nuværende situation hårdt ud over elevernes udvikling og læring med fare for mistrivsel og ensomhed. Alle både børn og voksne er efterhånden tyndslidte og trætte efter ugevis med dårlige arbejdsbetingelser og forringet undervisningmiljø. Det er en usædvanlig og uvant situation, der virker opslidende og nedbrydende for alles psykiske velbefindende. Det kan udløse depressioner og mindreværd.

Jeg tænker derfor det er på tide, at få børnene tilbage i skolen igen med fysisk tilstedeværelse, mellemmenneskelig kontakt og samvær som følge. Men for stadig at forebygge smittespredning er der mange forbehold, der skal tages. For det første mener jeg at alle både børn og voksne skal bære mundbind i en periode, når de bevæger sig rundt på skolen. Mundbindet må kun tages af, når man sidder ned og arbejder. Alle børn skal sidde alene og arbejder ikke i par/grupper. Alle holder minimum 2 meters afstand til andre. Men for at undgå for store forsamlinger og sikre plads og afstand nok til alle er det kun halvdelen af eleverne, der går i skole ad gangen. Så eleverne går kun i skole hver anden dag, halvdelen den ene dag og den anden halvdel den anden. Den halvdel der sidder hjemme og følger undervisningen på teams skal selvfølgelig ikke høre det samme to gange, men skal på anden dagen arbejde med understøttende aktiviteter f.eks. trænings opgaver eller øvelser, gerne med indbygget motion og bevægelse. F.eks. hvis der undervises i navneords egenskaber og betydning ved fysisk tilstedeværelse, så trænes der i brugen af navneord ved hjemmeundervisningen, evt. med en navneordsstafet eller lignende. Så løsningen er halvdelen af børnene i skole ad gangen, brug af mundbind, når man bevæger sig rundt, i frikvarterer m.m. Der holdes frikvarterer på skift og klasserne bliver indenfor deres egne zoner. Fortsat brug af håndsprit, afstandskrav, øget rengøring, egne toiletter og vaske. Med denne strategi kunne skolebørnene allerede starte i skole den 7. februar, og strategien kunne fortsættes resten af skoleåret indtil alle befolkningsgrupper er vaccineret og udenfor smitterisiko.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Man kunne for at indhente noget af det forsømte overveje at forlænge skoleåret med 14 dage og afkorte sommerferien med 2 uger. Man kan også overveje at lade klasserne fortsætte på samme årgang et halvt år mere for at indhente det forsømte, og så starte næste klassetrin til årsskiftet, altså et halvt år for tidligt, så hver nuværende og kommende klassetrin kører over halvandet skoleår. Dette er blot tanker om en mulig løsning for skolerne, da den nuværende situation ikke er holdbar i længden. Mindre børn smitter mindre og spreder mindre smitte, og må i den periode, hvor skolerne åbner op holde sig langt væk fra deres bedsteforældre eller evt. sårbare familiemedlemmer....

Hilsen Per Halkjær, Afdelingsleder Kobberbakkeskolen, afdeling Rønnebæk