"Vi ønsker ikke at vende tilbage til system, hvor lærerne løbende skal registrere deres arbejdstid, da dette fjerner fokus fra lærerens primære opgaver", siger formand for Frederikssund Lærerkreds Jesper van Vliet Tews.

Lærernes nye arbejdstidsaftale på plads i Frederikssund

I Frederikssund har lærerkreds og kommune som et af de første steder i landet indgået en lokal aftale om lærernes arbejdstid, der bygger ovenpå den nye centrale læreraftale.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 16. december kunne Frederikssund Lærerkreds og Frederikssund Kommune underskrive en lokal arbejdstidsaftale for lærerne. Dermed er Frederikssund en af de første kommuner, hvor der er indgået en lokalaftale, som implementerer den nye arbejdstidsaftale, A20, som KL og Lærerforeningen indgik i august. Grundlaget for aftalen i Frederikssund har været en allerede eksisterende lokal arbejdstidsaftale.

Formand for Frederikssund Lærerkreds Jesper van Vliet Tews mener, at den nye lokalaftale i Frederikssund giver et bedre udgangspunkt for skolen og lærerlivet i kommunen.

"Vores nuværende aftale er en god lokalaftale. Vi var enige med kommunen om, at vi med A20 skulle åbne vores lokale aftale og implementere A20 i den. Det har vi gjort. Så nu har vi en lokalaftale, der supplerer A20", siger han.

Forvaltningen: Optimale betingelser for planlægning af skoleåret

Afdelingsleder i Center for Børn og Skole i Frederikssund Sisse Krøll Willemoes har været med i forhandlingerne om den lokale aftale. Hun er glad for, at parterne nåede hinanden allerede inden jul.   

"Samarbejdsporet i aftalen har været rigtig vigtig for os. Vi har valgt at tage det meget alvorligt og lægger stor vægt på i samarbejdet med vores lokale kreds. Hvis vi skal nå at lave den vidensindsamling, som A20 lægger op til og i forhold til skoleårets planlægning, så har det været vigtigt for os at blive færdig nu. Det giver de optimale betingelser", siger Sisse Krøll Willemoes.

Hun fortæller, at det for Frederikssund Kommune har været vigtigt, at elementer i den nuværende lokale arbejdstidsaftale blev ført videre.

"Vi har været optaget af, at den nye aftale ikke skulle give mere bureaukrati. Den aftale vi har nu, har givet et meget tillidsfuldt forhold, og det ville vi meget gerne videreføre".

I Frederikssund får lærerne tid på alle opgaver

Rammerne for lærernes arbejdsliv i Frederikssund bliver således en lokal version af den centrale arbejdstidsaftale. Et sted, har man dog i valgt at afvige fra de centrale regler. Kreds og kommune er blevet enige om at fravige paragraf 12 stk. 4 i den centrale arbejdstidsaftale A20:

"Ledelsen udleverer til læreren en opgørelse over den præsterede arbejdstid mindst ved udgangen af hver 3. måned".

Det er sket, fordi det er lykkes at få så mange gode ting med i aftalen, fortæller formand Jesper van Vliet Tews.

Lærerne siger ja til ny arbejdstidsaftale 

En af de ting, som er videreført fra den gamle aftale er, at Frederikssunds lærere også næste skoleår har et maksimalt undervisningstimetal på 780 for lærere og 840 for børnehaveklasseledere. Nyuddannede har et loft på 750 timer de to første år og der tilknyttes en mentor. Der er også som i den nuværende lokalaftale fastsat en pulje på 400 årlige timer per lærer til forberedelse. I den centrale arbejdstidsaftale står, at alle opgaver på mere end 60 årlige timer skal fremgå på lærernes opgaveoversigt. Men i Frederikssund er aftalen, at der skal sættes timetal på alle lærerens opgaver på opgaveoversigten - også hvis det er en opgave, som læreren kun skal bruge fem timer på i løbet af skoleåret.

"Vi er glade for, at vi er enige om, at det har en stor værdi. Det skaber overskuelighed, gennemsigtighed og tryghed for læreren. Det, at man kan overskue sit arbejde og kender forventningerne og tidsrammen til de opgaver, man har fået har en stor betydning. Det giver også et bedre udgangspunkt for dialogen med ledelsen, hvis der senere skal justeres på opgavesammensætningen", siger Jesper van Vliet Tews.

Bedre end at tælle timer

Når lærerne har tid på alle opgaver, er det mindre nødvendigt, at skolelederen opgør arbejdstiden en gang i kvartalet, mener kredsformanden.

"Vi ønsker ikke at vende tilbage til system, hvor lærerne løbende skal registrere deres arbejdstid, da dette fjerner fokus fra lærerens primære opgaver. Vores lokalaftale ligger op til, at den professionelle lærer, i samarbejde med den pædagogiske leder, har ansvaret for at holde styr på tidsforbruget. Ved større udsving i forhold til "normalforbruget" drøftes det mellem lærer og leder, så det sikres, at årsnormen overholdes, eller at der aftales behov for overtid. Opgørelsen hver tredje måned vil derfor alene være en forholdsmæssig nedskrivning af lærernes arbejdstid", siger han.

Han er glad for, at der i lokalaftalen er indføjet et årshjul, der gør det tydeligt i hvilke konkrete uger i skoleåret, man fastlægger og beskriver processerne omkring det forpligtigende samarbejde på alle niveauer i skoleårets planlægning.

"Det sikrer en ensartet proces for hele skolevæsenet i Frederikssund og giver os en god mulighed for at støtte op om tillidsrepræsentantens nye opgaver", siger Jesper van Vliet Tews.

Farvel til lov 409: Lærerne på privat- og sosu-skoler får nu også arbejdstidsaftale 

Læs mere

Se aftalen her