Anders Bondo: Lønkommission må ikke føre til utidig indblanding i OK-forhandlinger
Den ramme om en lønkommission, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hovedorganisationerne LO, FTF og AC er nået frem til, bliver modtaget uden den store begejstring i Danmarks Lærerforening.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"FTF tilslutter sig uden tvivl det kommissorium, som man er blevet enige om, men jeg har svært at se, at der kan komme noget voldsomt brugbart ud af kommissionens arbejde", siger DLF´s formand Anders Bondo Christensen.
I forhold til regeringens første udspil er grundlaget for Lønkommisionen dog blevet klart bedre, mener han.
"Det afgørende for mig er, at man har droppet at drage konklusionerne på forhånd, sådan som det var tilfældet i regerings udspil. Her var det nærmest formuleret som en kendsgerning, at der ikke er tilstrækkeligt ledelsesrum i den offentlige sektor til at kunne udnytte resurserne effektivt. Det er heldigvis blevet fjernet", siger Anders Bondo Christensen.
Mere fokus på løn
Den nye ramme for Lønkommissionen er lettere at fordøje, fordi der er mere fokus på løn og mindre fokus på ledelse, men:
"Der må ikke blive rejst dagsordener, som underminerer forhandlingssystemet. Det er der stadig fare for. På den måde kan Lønkommissionen komme til at få uheldig indflydelse på de næste overenskomstforhandlinger. Vi så et skrækeksempel på, hvad udefrakommende indblanding kan betyde i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger. De lå brak i månedsvis, fordi det var usikkert, om der ville komme en politisk indblanding", siger DLF's formand.
Skal selv finde løsninger
Man skal ifølge Anders Bondo Christensen være meget varsom med at blande andre end parterne ind i et forhandlingsforløb på arbejdsmarkedet. Uanset hvad Lønkommissionen når frem til, er der en risiko for, at dens udmeldinger kan bevirke, at parterne ikke selv tager ansvaret for at finde de nødvendige løsninger.
I rammen for Lønkommissionen står der, at den skal kortlægge, analysere og drøfte, om løndannelsen og ansættelsesvilkårene for offentligt ansatte understøtter en positiv udvikling af den offentlige sektor, og at kommissionen blandt andet skal undersøge konsekvenserne af det kønsopdelte arbejdsmarked og i den forbindelse have fokus på forholdene inden for de traditionelle kvindefag i den offentlige sektor.
Hovedorganisationerne på arbejdsmarkedet, herunder FTF, får plads i Lønkommissionen. Det samme gør de statslige og kommunale forhandlingsfællesskaber samt fire arbejdsmarkedseksperter. Kommissionen skal ledes af Michael Christiansen, der er tidligere departementschef i Forsvarsministeriet og chef for det Kongelige Teater.
Lønkommissionen skal slutte sit arbejde inden udgangen af maj 2010. Resultatet i form af en redegørelse skal overgives til overenskomstparterne, så det kan indgå som fælles baggrundsmateriale ved kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område.