”Det er på tide, at der bliver skabt et mere nuanceret billede af folkeskolen”, mener Yasar Cakmak, der derfor er glad for udnævnelsen til 'Månedens gode eksempel'

Amager Fælled Skole har vendt negativ udvikling

En ambitiøs skoleleder og et engageret lærerteam har på få år vendt en negativ udvikling på Amager Fælled Skole. Danmarks Lærerforening og Undervisningsministeriet udpeger skolen til månedens gode eksempel.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Yasar Cakmak blev ansat som skoleleder i 2007, befandt Amager Fælled Skole sig i en uheldig udvikling, hvor et stigende antal forældre fravalgte at indskrive deres børn på skolen. Men selvom han blev frarådet at søge stillingen, appellerede skolens beliggenhed, udfordringer og potentiale til hans ambitioner, og han opdagede hurtigt, at han havde god grund til at være optimistisk.

"Jeg oplevede, at der blandt medarbejderne var en vilje til at starte på en frisk. Det var et rigtig godt udgangspunkt og har haft en meget stor indflydelse for skolens senere udvikling. Der er en stolthed og en kampgejst på skolen. Der bliver knoklet, og det er i det hele taget en meget engageret medarbejdergruppe", fortæller han og sammenligner lærerværelset med det danske fodboldlandshold fra firserne.

"Vi har mange stærke profiler, som hver især er utroligt dygtige, men samtidig er de også gode til at stille sig til rådighed og være en del af et fællesskab".

Skuden er vendt

Siden Yasar Cakmak tiltrådte som skoleleder i juni 2007 er elevtallet steget, og i skoleåret 2008-09 oprettede skolen for første gang i fem år hele tre børnehaveklasser, som desuden har fået en mere varieret elevsammensætning end tidligere. Samtidig er trivslen blandt elever og medarbejdere steget, og skolen har oplevet et markant fald i sygefraværet.

Allan Meinel, som er skolens tillidsmand og har været lærer på Amager Fælled Skole siden 1976, fremhæver Yasar Cakmak ledelsesstil med medarbejderinddragelse og ansvarsfordeling som en af de væsentligste drivkræfter bag den positive udvikling.

"Vi har altid været tændt på ideen om, at vi skulle forandre billedet af skolen. Nu har vi fået en leder, der går forrest, og det gør, at lærerne har tillid til projektet. Det er i den grad lykkedes at vende skuden", siger han og fremhæver, at Yasar Cakmak har været særdeles god til at synliggøre skolens fremgang udadtil.

"Men man kan jo ikke synliggøre noget, hvis der ikke er substans. Det er lærernes daglige indsats og engagement, der skaber denne substans", påpeger Yasar Cakmak, som ser skolens troværdighed som en af de største styrker.

En lille smule frækhed

Siden Yasar Cakmak tiltrådte som skoleleder, er der sat en række nye tiltag i værk.

Blandt andet arbejder Amager Fælled Skole i disse år på en overordnet sundhedsprofil, der kombinerer idræt, hjemkundskab og de naturvidenskabelige fag, og Københavns Kommune har udpeget skolen som flagskibsskole på sundhedsområdet

I sommerferien omdannes Amager Fælled Skole til sommerskole, hvor kvarterets børn kan få faglige og sociale tilbud på skolens område, og netop den lokale tilknytning er vigtig for Yasar Cakmak.

"Vi vil gerne være kvarterets samlingspunkt og stolthed, så forældre og elever føler, at det er deres skole. Og så vil vi gerne skabe en markant skoleprofil, hvor vi markerer os i det danske skolelandskab, og jeg synes, at vi er godt på vej", siger Yasar Cakmak.

Skolens fysiske rammer bliver desuden stærkt renoveret i disse år, og blandt nye tiltag har skolen fået installeret 'smartboards' i alle klasseværelser og faglokaler. Bag disse forandringer ligger et målrettet arbejde med at søge kommunale og private tilskud. Yasar Cakmak har forstået, at tingene ikke kommer af sig selv, men kræver en aktiv og vedholdende indsats.

"Man skal ikke bare stille sig tilfreds. Man skal selvfølgelig kende sin besøgelsestid, men man skal også have en lille smule frækhed. Der er undskyldninger nok for, at tingene ikke bliver, som man ønsker. Og enten kan man holde sig til dem, eller også kan man satse på det, der lykkes".

Et fælles ansvar

Formand for Danmarks lærerforening Anders Bondo Christensen er imponeret over skolens personale.

"Fokus på trivsel og engagement er vigtigt for at få en skole i udvikling. Det har lærere og ledelse taget et fælles ansvar for på Amager Fælled Skole, og det er flot. De er gået til opgaven med ildhu og har med succes formidlet skolens kvaliteter til lokalområdets børn og forældre", siger han.

Undervisningsminister Bertel Haarder ser Amager Fælled Skole som et eksempel på, at god og visionær ledelse kan udrette små mirakler

"Den er et billede på, at ingen skoler kan acceptere, at forældrene vælger dem fra, fordi kvaliteten ikke er i orden. Med engagement, gode ideer og en bevidst strategi har Amager Fælled Skole vendt den negative udvikling".

Anders Bondo Christensen og Bertel Haarder besøger mandag d. 28. September Amager Fælled Skole, hvor den officielt bliver udnævnt til Månedens gode eksempel.