Hvad er det, der sker med vores børn i disse år? Som skolelærer igennem
20 år har jeg både en menneskelig og en professionel interesse for børns
ve og vel. Desværre bliver jeg mere og mere bekymret over de officielle
tal, vi ser.
Vi skolelærere opererer med et fagligt begreb, som hedder at
være ’læringsparat’. Dette begreb indebærer, at barnet har energi til
dagens opgaver, kan koncentrere sig, husker sine ting og det, vi
gennemgår i løbet af dagen.
Vi ved alle, at man er mest læringsparat, når
der er ro på i familien, når man har sovet godt, og når man har spist godt.
I denne artikel vil jeg fokusere på det at have spist godt. Det gør jeg, fordi
mange tilsyneladende ikke ved præcist, hvor vigtigt dette er for barnets
hjerne og de kognitive funktioner.
Heldigvis eksisterer der en omfattende
dokumentation på området, som er tilgængelig for den nysgerrige læser.
Der er en noget nær fuldkommen sammenhæng mellem
industrialiseringen af vores fødevarer og stigningen i børns kognitive
vanskeligheder. Kunne der mon også være en egentlig
årsagssammenhæng?
Det mener mange forskere, at der er. Der er endda
nogle, som kalder det, vi ser, for ’børnelivsstilssygdomme’.
Fra 2000 til 2020 steg antallet af børn med angst, depression og ADHD
m.m. med mange hundrede procent.
Det er nu så grelt, at i 2020
har 15 procent af børnene en diagnose, når de fylder 18! Hvorfor ser vi
disse voldsomme stigninger? Er det fordi, vi som samfund ikke søger at
gøre noget ved det? Nej bestemt ikke. Der bruges mange ressourcer på
dette, men alligevel bliver tallene ved med at stige.
Det er som om, vi er
oppe mod en usynlig fjende, som bliver stærkere for hvert år, der går. Jeg
synes, vi skylder samfundets børn at vende hver en sten for at finde
årsagen. Også selvom der skal sluges nogle kameler.
Ud over de nævnte kategorier af udfordringer, som er meget tydelige,
fordi der laves faktuelle statistikker på dem, sidder mange skolelærere
med en voksende gruppe af børn som ’bare’ har mere og mere svært ved
at huske og koncentrere sig, efterhånden som dagen skrider frem.
Hvis vi
spørger de forskere, som kender til sammenhængen mellem kost, hjerne
og kognitive evner, får vi nogle svar, som både er veldokumenterede og
næsten ikke koster noget at implementere, så skylder vi ikke vores børn
og unge i det mindste at prøve dem i praksis?
Her for nylig var jeg til en faglig konference i Oslo, hvor der var fokus på
børns hjerner. Her fremlagde tre internationalt anerkendte forskere nogle
yderst tankevækkende forskningsresultater om sammenhængen mellem
børns hjerneudvikling og deres kost. I den sammenhæng var der et stort
fokus på essentielle fedtstoffer i maden (se faktaboks).
Et af de mest spændende indslag på konferencen var, da en professor i
ernæring fra Gøteborg Universitet viste, hvordan man med en blodprøve
havde målt balancen mellem omega-6 og omega-3 på ca. 40.000 børn.
Kun 800 børn ud af de 40.000 levede op til de offentlige anbefalinger på
området (se faktaboks).
Når du først har fået øjnene op for dette, er det svært ikke at se det alle
steder. Du kan f.eks. google på ord som ’omega 6/3 ratio’ i kombination
med ’children’ og ’anxiety, depression og/eller dyslexia’. Så kommer du
ind i PubMeds internationale videnskabsdatabase og opdager, at der i
mange år har været udført kvalitetsforskning på sammenhængen mellem
omga-3 og børns kognitive vanskeligheder, og at sammenhængen er
signifikant.
Man ved hinsides al tvivl, at børn får alt for lidt omega-3 og
man ved, hvordan det kan løses. I den danske lægehåndbog anbefaler
man, at børn spiser 2,5 – 3 gram omega-3 om dagen. Det kræver at
barnet spiser fed fisk hver dag. Her står også, at 10 procent aldrig spiser
fisk, at 75 procent spiser for lidt, og at børn spiser mindre fisk end voksne.
Så måske ligger en vigtig del af forklaringen på børns kognitive
vanskeligheder lige for næsten af os, nemlig på barnets tallerken.
Hvordan er vi havnet her? Der kan være flere svar på dette, men et
åbenlyst svar er, at vores fødevareunivers har ændret sig meget de
seneste par generationer. Vi er gået fra naturlige råvarer produceret i
lokale landbrug og vildtfanget fisk til en kost, der i dag i høj grad består af
stærkt forarbejdede fødevarer med lavt nærringsindhold.
Det har taget et
par generationer, så de fleste har ikke tænkt over det.
Og en af de fødevarer, der har lidt størst skade i denne proces, er omega-
3. Vi spiser mindre og mindre fed fisk. Dels fordi det er blevet meget dyrt,
og dels fordi mange ikke bryder sig om det. Og lige præcis her er børnene
førende, for fiskefingre, tun og panerede fiskefileter tæller altså ikke med.
Så mit spørgsmål til dig er: Hvor tit spiser dit barn sardiner, ansjoser,
makrel, sild eller vildfanget laks? Hvis de skal opfylde WHO’s anbefalinger,
skal de spise det hver dag! Det samme gælder anbefalingerne i den
danske lægehåndbog. Hvis ikke de gør det, skal de have flydende fisk –
altså omega-3 som tilskud.
Vil det kunne gøre en forskel på børns
kognitive formåen? Videnskaben siger ja, det kan det med stor
sandsynlighed.
Dette er ikke ment som et angreb på alle de velmenende fagpersoner,
som søger at hjælpe de børn, der har vanskeligheder, men derimod et
forslag til, at man allerede tidligt inkluderer denne viden i indsatsen for at
hjælpe vores børn. Eller måske skal vi have som mål at gøre denne viden
til almen praksis ved middagsbordet. Hvad gør du?
Referencer:
Rapport om børn og unges mentale sundhed fra 2020
Fagfællebedømt artikel om vigtigheden af en lav omega 6/3
balance
Den danske lægehåndbog om omega-3