Formand for DLF Anders Bondo er bekymret for en ny arbejdstidsaftale, som Århus Lærerforening har indgået med Aarhus kommune. Aftalen indebærer at lærerne skal undervise mere og tilbringe mere tid på skolen.

Bondo: Aarhus' arbejdstid bliver ikke landsdækkende

Lærerne i Aarhus skal undervise op til 26 timer om ugen. De skal løse flere opgaver på skolen og færre derhjemme. Aarhus Kommune og lærerkreds indgik den lokale aftale i går. DLF-formand Anders Bondo ønsker ikke, at aftalen danner grundlag for en ny landsdækkende arbejdstidsaftale.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne skal have fast tilstedeværelse på skolen

Den lokale arbejdstidsaftale sikrer, at når lærerne underviser mere, får de også mere forberedelse, og netop det er formand for Århus Lærerforening Søren Aakjær glad for.

"Aftalen baserer sig både på tillid og på et forpligtende samarbejde, som skaber et råderum for den enkelte lærer. Med aftalen sikrer vi samtidig, at lærernes tid til forberedelse forøges i takt med, at antallet af undervisningstimer øges", lyder det fra Søren Aakjær på Århus Lærerforenings hjemmeside.

Han synes, aftalen er god, og at den er kommet i hus i en god dialog med kommunen. Aftalen er lavet som en såkaldt KTO-aftale, og ikke en A08-aftale, som er den, der danner grundlag for langt de fleste lokale lærerarbejdstidsaftaler, og som bygger på den centrale aftale mellem Lærerforeningen og KL.

Aftalen giver kommunen en besparelse på 37 millioner kroner, og rådmand for Børn og Unge Kristian Würtz glæder sig over, at aftalen er kommet i hus.

"Vi får med aftalen mere undervisning for pengene, og vi sikrer en tæt dialog om at skabe lokale, meningsfulde løsninger. Det er afgørende for at sikre en god hverdag for eleverne i vores skoler", siger Kristian Würtz.

75 procent af arbejdstiden skal være på skolen

I arbejdstidsaftalen fra 2008 kan lærerne makimalt undervise 25 timer om ugen. I Aarhus-aftalen er det tal sat op til 26. Desuden skal Aarhus-lærerne ifølge aftalen være mindst 75 procent af arbejdstiden på skolen - det svarer til knap seks timer om dagen. Formand for DLF Anders Bondo Christensen mener, at langt de fleste lærere allerede tilbringer seks timer om dagen på skolen.

"Jeg ved ikke, hvad det er for noget pjat. Jeg tror ikke, at der er nogen lærere, der ikke er 75 procent af arbejdstiden på skolen. Giv os nogle ordentlige arbejdssteder på skolen, så tror jeg, de ville være der endnu mere. Men vi går ikke ind for, at der skal være centrale regler for, hvor mange timer, man skal være på skolen. Det tror jeg, man klarer allerbedst ude på den enkelte skole", siger Anders Bondo til folkeskolen.dk 

Bondo: Aarhusmodel er et tilbageskridt

Anders Bondo mener, at der er nogle ting i Aarhus-aftalen, der peger i den forkerte retning. Formålet med arbejdstidsaftalen fra 2008 var at gøre undervisningen til en samlet opgave i aftalen, hvor forberedelse og andre relaterede elementer kobles sammen med undervisningen. 

"Som jeg læser aftalen, er der er et klart tilbageskridt på det område. Forberedelsen bliver skilt ud fra resten af undervisningsopgaven. Der er nogle signaler om, at man vender tilbage til et system, hvor man skal til at tælle de enkelte elementer af arbejdstiden igen. Det er det system, vi ville væk fra med A08", siger Anders Bondo.

Han mener, at man ikke alene kan forstå Aarhus-aftalen ved at læse teksten, men at aftalen skal forstås ud fra den dialog, der har været mellem kommunen og lærerkredsen.

"Det her er en lokal løsning, som man har kunne komme frem til i Aarhus. De ting, som jeg ikke kan læse ud af aftalen, som bekymrer mig, har man sikkert en fuld forståelse for imellem kommune og lærerforening, men sådan en forståelse kan man ikke bygge en generel aftale på", siger Anders Bondo.

Aarhus: Samarbejde sikrer sammenhæng mellem kvalitet og undervisning

Vil KL bruge Aarhus-modellen som løftestang?

I Politiken i dag siger forsknings- og udviklingschef Andreas Rasch-Christensen fra professionshøjskolen Via, at han tror, KL vil bruge Aarhus-modellen som løftestang ved de kommende overenskomstforhandlinger. Signalerne fra Aarhus spiller nemlig godt i takt med udmeldinger fra både KL og undervisningsministeren om, at lærerne skal være mere tilstede på skolen og have flere undervisningstimer.

Men det vil KL ikke komme langt med, siger Anders Bondo.

"Aftalen går i den stik modsatte retning af, hvad vi ville med A08. Der er endnu en evaluering af A08 på vej - som jeg forstår er entydigt positiv. Så derfor vil jeg bestemt ikke gå den anden vej. Det er i modstrid med hele vores målsætning. I 2008 lykkedes det os at slippe af med optællingen, og så skal vi ikke, fordi der er pres på økonomien tilbage til den måde at tænke på".

Antorini: Lærer skal være mere på skolen

DLF holder kongres med Overenskomst 13 på dagsordenen i København fra i morgen onsdag. Følg kongressen her på folkeskolen.dk

Læs mere

Aarhus' arbejdstidsaftale

Politiken:Lærerne skal være på skolen i Aarhus