Debat

Aalborg Lærerforening bakker ikke nogen op

Foreningens indre liv bobler, og dette er en kommentar til den aktuelle debat om næstformandsvalget

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overskriften på dette indlæg skal tages ret bogstaveligt. Aalborg Lærerforening er nemlig 2800 engagerede medlemmer, hvis hjerter banker i takt for det lokale, kommunale og nationale fagforeningsfællesskab og den sag, som de på arbejdspladsen løser individuelt eller i samarbejde med gode kolleger.

Disse medlemmer har ikke den store interesse i næstformandskandidaterne og er jo heller ikke berettiget til at stemme. På generalforsamlingen i Aalborg og til forskellige møder og samlinger tilkendegiver medlemmerne i Aalborg dog deres tydelige holdning til emnet ”Gearet til fremtiden?”. I Aalborg har vi splittet denne debat op i tre områder; fællesskabet på arbejdspladsen, Aalborg Lærerforening og Danmarks Lærerforening.

På kontoret, i kredsstyrelsen og sammen med tillidsrepræsentanter arbejder vi med medlemmernes input til den lokale og den kommunale dagsorden under temaet. Dernæst skal formandskabet og de kongresdelegerede fra Aalborg jo så viderebringe medlemmernes holdning til Danmarks Lærerforening - hovedforeningen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Det gør vi på forskellig vis, og det forestående valg til både hovedstyrelsen og formandskab er en gylden mulighed for at debattere omkring konkrete emner. Medlemmerne er dejlige tydelige og har hvervets kritiske sans helt present, når vi taler med dem om foreningen. De ønsker en forening, som forandrer og styrker dialogen, debatten og kommunikationen men også en forening, som bliver endnu mere nærværende, direkte, inddragende, handlekraftig og i stand til at levere konkrete forandringer. Færre ord og mere handling. Hårde forventninger men fuldt ud legitime. Dette input tager de 10 kongresdelegerede fra Aalborg med som baggrundstæppe til møderne med næstformandskandidaterne og til kongressen.

Aalborg Lærerforenings kredsstyrelse kommer ikke til at afholde en intern afstemning, som skal indikere, hvem flertallet stemmer på. Vi har ikke noget behov for at sende særlige signaler ej heller for at lægge pres på hinanden eller andre. Vi er ej heller helt afklaret med hensyn til kandidaterne.

Vi har derimod behov for, at de to kandidater bliver lidt mere konkrete og tydelige i forhold til de flotte valgoplæg. I Aalborg Lærerforenings kredsstyrelse er vi ikke optaget af, hvem der sagde hvad i forbindelse med de mere eller mindre resultatløse overenskomster i 2013, 2015 og 2018. Vi er heller ikke optaget af, hvilke taler de to kandidater har afholdt, og hvem der har rejst mest. Vi er slet ikke optaget af, hvilke hovedstyrelsesmedlemmer der ønsker at stoppe, hvis Morten Refskov eller Dorte Lange vælges og langt fra optaget af, hvem der sender mails og sms'er med eventuelle skræmmekampagner. Alt det er jo bare et udtryk for den demokratiske temperatur og kultur i foreningen.

I Aalborg Lærerforening er vi til gengæld enormt optaget af meget konkrete og realiserbare bud på foreningens fremtid. Derfor glæder vi os til at modtage besøg fra de to kandidater. Vi takker begge for at ville deltage i separate møder. Ikke fordi dette valg er en jobsamtale – og så alligevel.

De separate møder giver os i hvert fald en gylden mulighed for en tættere, dybere og mere nærværende dialog med de enkelte kandidater, hvor vi samtidig får mulighed for at høre deres helt egen dagsorden og trykprøve denne. Vi kommer til at lede efter deres aktuelle syn på foreningens status og fremtid. Vi vil forsøge at afkræve meget konkrete svar og færre flotte ord i valgoplæg - som når vi mødes med politikere i kommunen. Hvad virker godt, og hvorfor gør det det? Hvad skal bestå, hvad skal forgå og hvorfor? Hvad trænger til fornyelse eller forandring, hvorfor og hvordan skal dette realiseres?

Dette valg og det kommende hovedstyrelsesvalg er en oplagt mulighed for at afkræve centrale personer i foreningen et svar på det tema, som alle kredse arbejder med…”Er vi gearet til fremtiden?”. Samtidig viser dette valg også, hvordan vores demokratiske processer foregår i såvel det åbne som det skjulte.

En ting er sikkert i min optik. Ingen er uundværlig. Den dag Aalborg Lærerforenings generalforsamling vælger en ny formand, fortsætter foreningen sin sikre og kompetente gang pga. alle de dygtige folk, som enten er medlem, har tillidshverv eller er ansatte. I vores medlemsskare er der altid kompetente folk, som stepper op og leverer varen. Vi glæder os til mødet med kandidaterne og en spændende kongres.

/Karsten Lynge Simonsen

Formand Aalborg Lærerforening