Anmeldelse
Huskeregler
Formler, fif og fiduser
Med afsæt i undervisningen på voksenuddannelsen foreligger hermed en matematisk formelsamling, der med sine omhyggelige forklaringer og mange eksempler vil kunne gøre nytte i en noget bredere kreds af elever.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Heldigvis er der noget, der hedder VUC. Så kan elever, der ikke klarede cuttet til den ønskede ungdomsuddannelse, få en chance mere – og voksne, der i en erhvervsmæssig sammenhæng får brug for at bestå prøver på eksempelvis G-niveau, kan deltage i de fornødne kurser.
Fakta:
Titel: Huskeregler
Forfatter: Jette Helland
Pris: 86
Sider: 68
Forlag: Alfabeta
Jeg tænker, at nærværende udgivelse skal ”forstås” ind i den kontekst. Forfatteren har således trukket på sin omfattende undervisningserfaring fra netop VUC ved udarbejdelsen af hæftet, der umiddelbart ligner en formelsamling, men som faktisk er en hel del mere.
Man lægger mærke til grundigheden, hvormed de kendte områder (tal og algebra, funktioner, geometri og statistik) tages under behandling. Langt de fleste formler og regler får en forklaring og et (praktisk) eksempel med på vejen. Brøker, procenter, ligningsløsning, valutaomregning og så videre - forfatteren ofrer da et dobbeltopslag på hver. Der bliver i den grad gået i dybden, at jeg sagtens kunne se nogle af mine egne elever i almindelige afgangsklasser gå kolde i de omfattende redegørelser. Måske er der VUC-elevernes motivation til forskel, og ellers er der ifølge forfatteren jo også ”bare” tale om et opslagsværk og ikke en decideret lærebog.
En udstrakt brug af formeltrekanter og en lang række figurer til omregning af måleenheder, valuta, procent/brøk/decimaltal er ligeledes med til at højne den matematikpraktiske anvendelighed. Lad så være, at jeg ikke deler opfattelsen af, hvad man eksempelvis forstår ved et søjlediagram, hvordan man udregner en median, og om der nødvendigvis skal decimaler på et gennemsnit. Hertil kommer den detalje, at illustrationerne til de ellers fine lommeregnerfif er så bittesmå, at det ikke er muligt at se, hvilken knap man skal trykke på.
Sidste kapitel før oversigten over førfaglige ord og begreber er reserveret til en gennemgang af de mest elementære Excel-funktioner. Den kunne mange andre end lige kursisterne på VUC såmænd drage stor nytte af. Og selv om forfatteren ingen illusioner nærer i retning af at have begået et værk, der er fuldt dækkende for pensum, fortjener hendes materiale i det hele taget en videre udbredelse end til den primære målgruppe.