Der bliver ikke større præmiesummer til puljeskolerne, selvom 19 skoler har takket nej til at være med.
Foto: Leitorp + Vadskær
Riisager bekræfter: Hele præmiepuljen udmøntes ikke til skolerne
Undervisningsministeren vil ikke hæve præmiesummen til skolerne i karakterpræmiepuljen, selvom antallet af skoler blev færre end forventet. Og hun lover heller ikke, at overskuddet går til folkeskolen.
Sådan ser præmiesummerne ud
- For skoler med under 50 elever i 9. klasse udgør præmien 1,3mio. kr. pr. år.
- For skoler med 50 og op til og med 100 elever i 9. klasseudgør præmien 1,4 mio. kr. pr. år.
- For skoler med over 100 elever i 9. klasse udgør præmien 1,5mio. kr. pr. år.
Kilde: Undervisningsministeriet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvad betyder det for præmiepengene til de enkelte skoler, at antallet af deltagende skoler blev 104 i stedet for 120?
Ikke noget, lyder svaret fra undervisningsminister Merete Riisager til SF's undervisningsordfører Jacob Mark.
Præmiebeløbene, som udbetales til de skoler, der opnår ministeriets ønskede reducering af elever med under 4 i dansk og matematik, var ellers beregnet i forhold til, at puljen skulle bestå af 120 skoler.
Lars Løkke: "Vi har mistet tålmodigheden på vores børns vegne"
Men de beløb bliver, der altså ikke ændret på. Og det betyder, at det samlede beløb på 500 millioner ikke vil kunne udmøntes til skolerne uagtet deres præsentationer.
SF-ordføreren har også spurgt ministeren til, hvad de overskydende penge skal bruges på. Det er endnu uvist, lyder det fra ministeren.
"Der vil skulle tages stilling til anvendelsen af evt. opsparede midler efter år tre, herunder prioritering inden for det samlede råderum", skriver ministeren i sit svar.
SF: Pengene ender andre steder end folkeskolen
Og det svar er Jacob Mark langt fra tilfreds med, da han mener, at det betyder, at de resterende penge ikke vil ende i folkeskolen.
"Jeg ved godt, hvad det betyder, at når ministeren nævner, at det skal man se i sammenhæng med råderummet. Det betyder, at så ender pengene et andet sted", siger han.
Den oprindelige melding fra ministeriet var ellers, at såfremt enkelte skoler takkede nej til at være med, ville andre skole blive tilbudt muligheden.
19 skoler takker nej til Løkkes karakterpenge
Men da ministeriet modtog nej fra 19 skoler, blev tilbuddet ikke givet videre til andre skoler. Folkeskolen.dk forsøger at få et svar fra ministeriet på, hvorfor den melding blev ændret.
"Jeg frygter, at man har haft brug for at sige, at man vil gøre noget for folkeskole, selvom jeg bestemt ikke synes, at man gør noget godt med sådan et præmieincitament", siger Jacob Mark. "Det virker som om, at regeringen har tænkt, at nu har vi valgt nogle skoler, og de penge, der så måtte komme i overskud, dem kan vi bruge på alt muligt andet end folkeskolen".
Skoler til Riisager: Modtageelever kan koste os puljepengene