Anmeldelse

Bogen om verden

Naturvidenskabelig begejstring

YES! Endelig en bog om naturvidenskab, som jeg glæder mig til at læse sammen med mine børn. Johan Olsen formår i "Bogen om verden" at dele sin begejstring for naturvidenskaben med læseren, som var den en nervepirrende krimi. Og det er den jo også.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Naturvidenskab er fascinerende. Tænk, at ganske få forskellige atomer, lidt ligesom Legoklodser, kan sættes sammen og danne det meste af vores verden på jorden. Johan Olsen formår i billedsprog at beskrive dele af naturvidenskaben, som vores menneskelige hjerne ikke kan forstå. I kapitlet "Begyndelsen" beskrives Big Bang på denne måde: ”Lige pludselig eksploderede den lille prik. Det er den eksplosion, man kalder The Big Bang. I det øjeblik startede tiden og rummet. Og rummet udvidede sig, og der var så varmt, at der ikke kunne være andet end varmestråler. Et sekund efter eksplosionen var universet allerede en million milliard kilometer på tværs, og temperaturen var 10 milliarder grader C”.

Fakta:

Titel: Bogen om verden

Forfatter: Johan Olsen

Illustrator: T. Hjorthaab

Pris: 200

Sider: 170

Forlag: Politikens Forlag

"Bogen om verden" skal ikke nødvendigvis læses i kronologisk orden. Selv om bogen er bygget kronologisk op, vil de fleste i målgruppen +11 år fint kunne springe i bogens kapitler. I bogens første del fortælles om, hvordan universet blev til, om planeter, atomer, lys, bølger og partikler, galakser og sole. Herefter berettes om livet på jorden med udgangspunkt i realitetsteorien. Og som Johan Olsen skriver, vil sætningen ”Jeg har lige læst om relativitetsteori” sikkert give anerkendende blikke fra mange voksne, men det er egentlig ikke så svært. Man skal blot acceptere, at verden ikke er helt, som den ser ud. Forståelsen lettes, når en sovende kat liggende på ryggen med stålkugler på maven bruges som billedsprog. Bakterier, livet på land, dinosaurerne og menneskets udvikling beskrives indgående i sidste del af "Bogen om verden".

"Bogen om verden" bør findes på ethvert skolebibliotek og være lettilgængelig for både nørder og ikkenørder af enhver slags. Johan Olsen formår på smukkeste vis at forklare og afmystificere alverdens forunderlige naturvidenskabelige sammenhænge med dagligdags ord og billeder. Og husk: Det er tilladt for voksne at læse med.