Arbejdet presser stadig

Folkeskolelærerne er præcis lige så stressede i dette skoleår som i det første år med folkeskolereform og ny arbejdstidslov, viser to års undersøgelser i Folkeskolens lærerpanel.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Stressniveauet er det samme i år som sidste år, viser den nye undersøgelse. Sidste år fortalte 60 procent af lærerne i undersøgelsen, at de følte sig stressede af arbejdsrelaterede årsager. I år er tallet 59 procent. Denne gang findes der signifikante sammenhænge mellem spørgsmål om arbejdsbelastning, vikardækning, og hvordan den understøttende undervisning fungerer på skolen.

Kun otte procent siger, at deres stressniveau er mindre i år end sidste år.

Flere lærere har fået mere fleksibel arbejdstid siden sidste år. 21 procent svarer i denne nye undersøgelse, at de er gået fra fuld tilstedeværelse på skolen til en mere fleksibel arbejdstid, men der er stadig 42 procent, der har fuld tilstedeværelse på skolen.

Juni 2015: Lærer i ny undersøgelse: "Det hele bliver lidt ligegyldigt" 

I kommentarfeltet fortæller flere, at de har fået mulighed for at flekse nogle timer om ugen, og enkelte glæder sig over, at de ikke bliver brugt som vikarer.

Én skriver: »Jeg har to 9.-klasser til fire fag. Det passer ikke så godt med reformen. Sidste år havde jeg en 9. klasse til engelsk. Der kunne jeg bedre nå mine opgaver«. En anden skriver: »Tre timers forberedelse til 21 timers undervisning - hvoraf møder også indgår«. »Alt i alt for lidt forberedelsestid«.

I den nye undersøgelse er antallet af lærere, der arbejder mere, steget. På spørgsmålet »Arbejder du alt i alt mindre, det samme eller mere i forhold til sidste skoleår på grund af reformen eller lov 409?« svarer i alt 30 procent, at de arbejder mere nu. Tallet er steget fra 21 procent ved forrige undersøgelse. Samtidig er der 40 procent, der siger, at de arbejder mindre nu end før reform/lov 409. Ved forrige undersøgelse var det tal 49 procent.

Lærere: Reformen virker stadig ikke