”Vi skal have kvalitet i skoleledelse. Det er en stor reform, hvor der er meget fokus på skoleledelse. Og derfor bør man også ansætte flere ledere i hvert fald i en overgangsperiode”, siger formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.
Skolelederne til politikerne: En milliard mere om året til folkeskolen
Ikke flere reformer, invester i folkeskolen og ansæt flere skoleledere. Skolelederforeningen har i anledning af valget skrevet til alle partiers uddannelsespolitiske ordførere for at give dem en række konkrete anbefalinger til den politiske ledelse af folkeskolen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kommuner og skoler skal have ro og økonomi til at koncentrere sig om skolens indhold og organisering. Der må ikke komme nye tiltag nu, lyder en af anbefalingerne fra Skolelederforeningen. (se link til højre).
"Reformen er en stor kulturforandring. Det tager tid. I stedet for at lave en masse ting om efter et år, så skal vi have ro til det", forklarer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.
Det er første gang, Skolelederforeningen direkte forsøger at blande sig i valgkampen. Det er en fortsættelse af, at foreningen løbende forsøger at være i dialog med de uddannelsespolitiske ordførere.
Invester i skolen nu
Skolelederforeningen sætter også fokus på, at der ikke skal spares yderligere på folkeskolen, der skal snarere investeres.
Afsæt en milliard til folkeskolen om året og sørg for, at der sættes en minimumsramme for, hvor meget, der skal investeres per elev per år i folkeskolen, lyder nogle af anbefalingerne.
Claus Hjortdal fortæller, at Skolelederforeningen kan konstatere, at selv om der i forbindelse med indførslen af reformen er tilført midler til reformen, så betyder andre sparekrav, at der flere steder alligevel bliver sparet på skolen. Eksempelvis er det svært for skolerne at give lærerne det kompetenceløft, som er en del af reformen, fordi skolerne ikke har råd til vikarer.
"Når vi er i gang med at implementere sådan en stor ændring, er det skidt at spare på skolerne. Man bliver nødt til at investere", siger Claus Hjortdal.
Flere ledere i en periode
Over fire år er børnetallet faldet med cirka 2,5 procent, men faldet i antal af skoleledere er noget større, fortæller Claus Hjortdal.
"Vi skal have kvalitet i skoleledelse. Det er en stor reform, hvor der er meget fokus på skoleledelse. Og derfor bør man også ansætte flere ledere i hvert fald i en overgangsperiode", siger Claus Hjortdal.
Anbefalingen til politikerne lyder, at der bliver ansat en skoleleder for hver 20 ansatte.
Læs mere
Skolelederforeningens politikpapir til partiernesuddannelsespolitiske ordførere