Michael Ziegler håber og tror han, at overenskomsten og det stemningsskift, den er udtryk for, kan betyde, at lærerne får det bedre.
Foto: Thomas Arnbo
Ziegler: Et godt skridt i retning af at genskabe respekten for skolen og lærerne
Den fælles forståelse som supplement til Lov 409, som netop er faldet på plads efter langvarige forhandlinger, er et godt skridt hen imod at tale folkeskolen og lærergerningen op og genskabe respekten for begge dele, mener KL's topforhandler Michael Ziegler og ser det netop underskrevne papir som et afgørende stemningsskift.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærerforliget: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelsen
"Vi har konstateret, at der var ting, vi ikke kunne blive enige om. Vi ønsker ikke at genindføre de bindinger på arbejdstiden, som var før, og som LC ønskede, men i stedet har vi valgt at indgå en forståelse om de ting, vi kan blive enige om" siger Michael Ziegler.
"Der er jo ingen tvivl om, at den situation, vi har stået i ikke har været ønskelig for nogen af parterne, hverken KL, kommunerne, LC, lærerne eller for den sags skyld forældrene og børnene. Så jeg tror hele samfundet har håbet, vi kunne blive enige om et eller andet", siger han og understreger, at man aldrig skal oversælge en aftale. "Men jeg ser det her som et stemningsskifte mellem KL og LC".
Ziegler: Vi skal blive enige om arbejdstiden for skolens skyld
Ikke personligt
Michael Ziegler understreger dig samtidig, at selvom han og Anders Bondo er blevet opfattet som kamphaner, og selvom de fik råbt af hianden i tv fra Forligsinstitutionen i 2013, så har den gensidige respekt hele tiden været der:
"Bondo har knoklet og kæmpet for det, han og LC står for, og det kan man kun have respekt for, og det er også mit indtryk, at han respekterer, hvad jeg må gøre der, hvor jeg står".
I det nye forståelsespapir står lærernes forberedelse nævnt flere gange,
"Vi har ikke sat timer på, men vi er enige om - i respekt for opgaven - at arbejdet skal tilrettelægges, så lærerne kan forberede den undervisning, der skal leveres. Forberedelsen må aldrig blive et 'residual'", siger Michael Ziegler. "Derfor har vi også tilkendegivet, at hvis en lærer bliver bedt om at tage en vikartime i sin forberedelsestid, så skal lederen tage stilling til, hvad så. Det betyder ikke, at den situation ikke kan opstå, at lederen vurderer, at læreren er så erfaren, at hn godt kan gennemføre timen uden forberedelse, men det betyder, at man skal være bevidst om det".
I foråret 2013 angreb Michael Ziegler, at forberedelsestiden faldt automatisk uden hensyn til anciennitet og fag. Men lykkedes projektet, så lærerne nu får tildelt deres opgaver efter individuelle forhold?
"Det er forskelligt. Mange ledere er rigtig gode til det - men jeg ville jo fremstå som Komiske Ali, hvis jeg påstod, at der ikke var nogen steder, hvor det ikke sker".
Raske lærere
Selvom Michael Ziegler og KL langt fra er enige med DLF om, hvor meget mere, lærerne har sygemeldt sig efter Lov 409, håber og tror han, at overenskomsten og det stemningsskift, den er udtryk for, kan betyde, at lærerne får det bedre.
"For der er ingen tvivl om, at sygefraværet har været stigende, og at det er en konsekvens af, at to store reformer er indført oven i hinanden. Så selvfølgelig tror og håber jeg på, at det her vil føre til at sygefraværet bliver mindre igen".
Rasmus Alenkær: Lærerne er pressede og stressede
Finansministeren har ikke påvirket
Undervejs i forhandlingerne, hvor KL lørdag indkaldte hele sin bestyrelse til møde, har næstformand i Forhandlingsfællesskabet Dennis Kristensen gættet på, at det var finansminister Bjarne Corydon, der forsøgte at forhindre KL i at indgå en aftale med lærerne. Til det siger Michael Ziegler:
"KL er en selvstændig arbejdsgiverorganisation. Som jeg også sagde ved forhandlingerne sidst, så sker der selvfølgelig en vis koordinering mellem de offentlige arbejdsgivere. Vi har underviserområder, og staten har underviserområder, så selvfølgelig taler vi sammen. Men nej, finansministeren har ikke påvirket resultatet her".
FOA-formand: Finansminister som dukkefører i lærerforhandlingerne