Fodboldtræning to-tre gange ugentlig er bedre end løbetræning.

Fodbold er sundere end løbetræning

Fysisk aktivitet som fodboldtræning er sundere end løb, viser en ny videnskabelig undersøgelse fra Københavns Universitet. Forsker mener, at fodbold kan bruges aktivt til at bekæmpe fedme.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Idrætsforsker Peter Krustrup fra Institut for Idræt sammen med kolleger fulgt et fodboldhold bestående af 14 utrænede mænd mellem 20 og 40 år. I tre måneder har holdet fået målt deres kondital, muskelmasse, fedtprocent, blodtryk, insulinfølsomhed og balanceevne.

"To-tre ugentlige fodboldtræning af en times varighed udløste store trænings- og sundhedsmæssige gevinster. Fedtprocenten gik ned, muskelmassen gik op, blodtrykket faldt og konditallet steg markant. Alt, hvad vi målte på, var markant bedre", siger Peter Krustrup.

En gruppe motionsløbere der løb to-tre gang om ugen fik i perioden målt samme værdier som fodboldspillerne, men deres tal var ikke nær så gode.

"Det er sundt at løbe lange ture med moderat intensitet, men resultaterne viser, at fodboldtræning på flere punkter er endnu bedre. Fremgangen i kondital og stigningen i muskelmasse var størst hos fodboldspillerne, og i de sidste otte uger var det kun fodboldspillerne, der gik frem", siger Peter Krustrup i en pressemeddelse.

Mindre fedt og flere muskler

Efter 12 uger havde fodboldspillerne smidt tre et halvt kilo fedt og fået mere end to kilo ekstra muskelmasse. Løberne havde tabt to kilo fedt og havde uforandret muskelmasse. Begge grupper havde forbedret blodtryk, insulinfølsomhed og balance efter de tre måneder.

Peter Krustrup tror, at det er de mange skift mellem gang, løb og sprint, der gør, at fodboldspillerne havde de største fremskridt.

"Jeg tror, at det er en del af hemmeligheden. Fodbold er en alsidig træningsform, fordi der både er høj puls og mange intense aktioner. Når du sprinter, hopper og tackler er der brug for alle fibre i musklen. Når du løber i moderat tempo, så bruger du kun de langsomme fibre", siger han.

Fodbold er leg og løb alvor

Fodboldspillerne og løberne havde en helt forskellig opfattelse af, hvor hårdt deres motion var.

"Fodboldspillerne sagde ofte, at det ikke havde været specielt hårdt at kæmpe om bolden på græsset. For løberne var det altid modsat. Løberne mente altid, at det var hårdt. Selv om de løb ved samme gennemsnitspuls som fodboldspillerne, så var det hårdere for løberne. Jeg tror, det skyldtes, at løb er fokuseret på dig selv. Den anstrengelse, den forpustethed løber du og lægger mærke til. Når det bliver hårdt, så får du lidt ondt af dig selv", siger Peter Krustrup.

"I fodbold skubber du de tanker til side. Spillerne bliver opslugt af fodboldspillet og tænker ikke på om deres hjerte hamrer derudaf. Det er sjovt, og holdet har brug for at alle arbejder, man bliver revet med og glemmer, at det er hårdt. At det samtidig er god træning er en positiv sidegevinst", siger han.

Fodbold i kampen mod fedme

Peter Krustrup ser store perspektiver i motionsfodbolden i en tid med fedmeepidemi og en række livsstilssygdomme.

"I kampen mod inaktivitet og fedme synes fodbold og være et oplagt alternativ til lange løbeture og fitness. Fodbold er populært i store dele af befolkningen, og erfaringer viser, at der er gode muligheder for at skabe en permanent idrætstilknytning, når det sjove kombineres med det sociale", siger Peter Krustrup.