11. august kunne KL's og lærernes forhandlere præsentere en arbejdstidsaftale på et pressemøde. Nu skal aftalen tilpasses lokale forhold.
Fællesmøder om arbejdstidsaftalen bliver virtuelle
KL’s og lærernes forhandlere skulle sammen præsentere lærernes nye arbejdstidsaftale på regionale møder rundt om i landet for at give den den bedst mulige start. Men corona spænder ben, og derfor bliver møderne i stedet virtuelle.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Målet var regionale fysiske møder, hvor KL's og lærernes forhandlere i fællesskab kunne sætte ord på aftalens indhold og intentioner over for DLF's kredsformand, skolechefer, tillidsrepræsentanter og skoleledere. Men sundhedsmyndighederne anbefaler så få fysiske møder som muligt, og KL har på den baggrund besluttet, at de i resten af året omlægger alle møder til virtuelle møder. Derfor bliver møderne om lærernes arbejdstidsaftale virtuelle, fortæller formand for DLF Anders Bondo Christensen.
"Vi har valgt at lave virtuelle møder, så kan parterne kan sidde lokalt og overvære det og stille spørgsmål direkte. På den måde kommer vi hurtigere ud, end hvis vi skulle lave en video. Med de virtuelle møder har vi mulighed for, at straks at forholde os til spørgsmål og kommentarer. Vi holdt helst de fysiske møder, men de virtuelle møder kan faktisk komme hurtigere ud i landet", siger Anders Bondo Christensen.
Bondo lover: "Den største indsats, der nogensinde er lavet i DLF for at få en aftale til at fungere"
Stor interesse fra kredse og kommuner
Han håber, at møderne kan blive afviklet hurtigt, for han mærker en stor interesse for at komme i gang med arbejdet med at implementere den nye aftale.
"Der er kredse, der har taget kontakt til kommunen og omvendt for at drøfte, hvad der skal ske nu. Det er utroligt positivt, at parterne på den måde har taget godt mod aftalen. Et af de emner, som fylder meget er, hvordan vi sikrer, at de lokale aftaler skal være i forhold til den centrale aftale. Jeg har stor forståelse for, at der er utålmodighed derude".
Ny arbejdstidsaftale: Kredse uden lokalaftale har aftalt møder med kommunerne
Det bliver de tekniske forhandlere - altså dem fra KL og Lærernes Centralorganisation, som var med til at forhandle arbejdstidsaftalen i foråret og henover sommeren, som kommer til de virtuelle møder.
"Den politiske del har vi taget", fortæller Anders Bondo Christensen. "Jacob Bundsgaard deltog i det kredsformandsmøde, som blev afholdt lige efter aftalen blev indgået. Her sendte han et klart politisk signal om, at KL står bag aftalen, og at vi nu skal have den til at fungere. Jeg deltog også i et virtuelt borgmestermøde. Vi sender på den måde et meget vigtigt politisk signal om, at vi står sammen om aftalen".
Overblik: Det har lærerne stemt ja til
Erfaring giver gode virtuelle møder
Lærerne står foran elever og forældre, men KL's og lærernes forhandlere kan ikke møde op til fysiske møder. Er det ikke et mærkeligt signal at sende til lærerne?
"Vi bliver nødt til at følge de retningslinjer som sundhedsmyndighederne sender ud. De steder, hvor det giver mening at begrænse smittespredninger, må vi bidrage til det. KL har valgt, at man ikke møder op til fysiske møder. Vi er også i DLF klar til at sende medarbejdere hjem, selv om vores medlemmer står i undervisningen. Der er paradokser i det, men vi håber jo alle, at vi kan begrænse smitten mest muligt", siger Anders Bondo.
Han mener dog, at alle har fået så mange erfaringer med virtuelle møder, at det virtuelle ikke vil få så stor betydning for succesen af implementeringen af arbejdstidsaftalen.
"Virtuelle møder kan langt hen ad vejen fungere. Det vigtigste er, at kommune, kreds, skoleleder og tillidsrepræsentant kommer til at sidde sammen".
Anders Bondo åbner op for, at der kan komme flere fælles regionale møder.
"Hvis der er mange spørgsmål, så skal vi have en række nye møder".