Debat
Formandsvalget må også følge vedtægterne.
Valg af formand er det vigtigste valg til en tillidspost i Danmarks Lærerforening. Valgets legitimitet skal der ikke kunne herske tvivl om, hvorfor det er helt afgørende, at vedtægterne er overholdt.Da kredsformænd har stillet spørgsmål om netop fortolkning og ordlyden af vedtægterne til det kommende formandsvalg, må jeg bede mine kolleger i Hovedstyrelsen om at genbehandle punktet om kongressens dagsorden pkt. 10: Valg af formand. Vi har et særligt ansvar for at kunne både forklare og forsvare overfor kongressen, at dagsordenspunkt 10 følger DLFs vedtægter.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Valg af formand er det vigtigste valg til en tillidspost i Danmarks Lærerforening. Valgets legitimitet skal der ikke kunne herske tvivl om, hvorfor det er helt afgørende, at vedtægterne er overholdt.
Da kredsformænd har stillet spørgsmål om netop fortolkning og ordlyden af vedtægterne til det kommende formandsvalg, må jeg bede mine kolleger i Hovedstyrelsen om at genbehandle punktet om kongressens dagsorden pkt. 10: Valg af formand. Vi har et særligt ansvar for at kunne både forklare og forsvare overfor kongressen, at dagsordenspunkt 10 følger DLFs vedtægter. Vi kan ikke risikere at foretage et valg, hvor der er usikkerhed om fortolkningen af vedtægterne, da kongressens delegerede med ro i sindet skal kunne legitimere valget med deres stemmeafgivelse.
Det er desuden ærgerligt, at vi står med en afstemning om en helt ny arbejdstidsaftale, der kræver hele organisationens og medlemmernes opmærksomhed og samtidig – på meget kort tid – skal forholde os til valg af ny formand, hvilket jeg også gav udtryk for på hovedstyrelsesmødet den 25. – 26. august i sidste uge. Vores formand, Anders Bondo Christensen, har gjort og gør stadig en stor og imponerende indsats og har arbejdet ihærdigt for Danmarks Lærerforening og medlemmerne gennem mange år. Han har naturligvis ret til at fratræde på kongressen den 23.9. som han har ønsket. Men jeg er forundret over, hvorfor Dorte Lange som en erfaren kapacitet og som næstformand ikke kan varetage formandsposten midlertidigt og stå i spidsen for foreningen i fællesskab med FU og Hovedstyrelsen i et par måneder. Vi har jo et fælles ansvar og en fælles forpligtelse til at gøre det nødvendige, når det kræves af os. Det er det vi er valgt til og det ansvar vi skal forvalte.
Herunder fremgår svar fra sekretariatet efter Hovedstyrelsesmødets afslutning den 26. august kl 16.47, som opfølgning på det spørgsmål, der blev rejst om hvorvidt formandsvalget kunne afholdes ifølge vedtægterne på den kommende kongres:
” (Overskrift) Vedtægtsmæssigt grundlag for valg af formand på kongressen den 22.-23. september 2020
På baggrund af det spørgsmål, der blev rejst på hovedstyrelsesmødet tidligere i dag, vil jeg nedenfor redegøre for det vedtægtsmæssige grundlag for valg af formand på den kommende kongres den 22.-23. september 2020.
Anders meddelte som bekendt den 11. august 2020, at han ønsker at fratræde posten som formand for Danmarks Lærerforening på den kommende kongres, og det er på den baggrund, at der skal vælges en ny formand for foreningen.
Med afsæt i DLF’s vedtægter §24, stk. 2 gælder følgende:
” Stk. 2. Fratræder foreningens formand i sin valgperiode, fungerer næstformanden i alle formandens funktioner indtil førstkommende ordinære kongres, hvor valg af ny formand skal finde sted. Den således nyvalgte formands valgperiode vil vare fra afslutningen af den kongres, hvorpå han er valgt, og til udløbet af valgperioden for den fratrådte formand.”
Sekretariatet er af den klare opfattelse af, at den ’førstkommende ordinære kongres’ er kongressen den 22.-23. september 2020. Da hovedstyrelsen på mødet den 25. august 2020 planmæssigt har skullet tage stilling til den endelige dagsorden for kongressen, har det været naturligt, at valg af formand blev dagsordenssat på kongresdagsordenen mhp. nyvalg på kongressen den 23. september 2020.
Jf. vedtægterne §24, stk. 4 gælder det, at ’De nærmere regler for valgene fastsættes af hovedstyrelsen’. Retningslinjerne blev behandlet på hovedstyrelsesmødet den 25. august, og retningslinjerne vil blive sendt til de kongresdelegerede som en del af materialerne til kongressen.”
Sekretariatet redegør for hvilke muligheder, der er ifølge vedtægterne, men jeg mener, at vi er ude i en fortolkning, som blander tingene sammen. Hovedstyrelsen har ret til at fastsætte de nærmere regler for valgene, men fortolkningen her må handle om, hvorvidt vores formand er fratrådt eller ej. Og det kan der vel ikke være tvivl om at formanden ikke er? Formanden leder Hovedstyrelsesmøderne og tegner fortsat foreningen både internt og eksternt. Anders Bondo Christensen har meldt ud, at han ønsker at fratræde på kongressen, men han er ikke fratrådt den 11. august. Var han det, ville det være Dorte Lange som næstformand, der skulle være trådt til.
Derfor må vi efter min mening undlade valg af formand på den kommende kongres og følge vedtægterne. Der er heldigvis et forslag til vedtægtsændringer på vej til kongressen, som vil give os mulighed for bagefter at afholde et formandsvalg.
Jeg er helt sikker på, jeg ikke er den eneste, der mener, at vi må respektere medlemmernes og organisationens muligheder for en grundig og ordentlig debat om kandidaters politiske mål, drømme og visioner for medlemmerne og for Danmarks Lærerforening. Vi skal huske, at formandsvalget ikke handler om lige nu og den nærtstående fremtid, men forhåbentligt skal have perspektiver, der rækker længere end en enkelt valgperiode. Et valg om alt det, der skal samle os både nu og fremover. Det er jeg overbevist om Hovedstyrelsen, kredsene, de delegerede og medlemmerne er meget optaget af.