Debat

Sæt madspild på skoleskemaet til Danmarks Nationale Madspildsdag - og til hverdag

Sæt madspild på skoleskemaet til Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 29. september - og samme dag hvert år fremover - fejres der en ny National Madspildsdag, som er en del at FN’s Internationale Madspildsdag, United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW). Stop Spild Af Mad deltager i National Madspildsdag med flere spændende aktiviteter. Om det bliver fysiske aktiviteter eller digitale, for at mindske Coronavirus (COVID-19) smitterisiko, må tiden vise. I Danmark er togføreren på National Madspildsdag Regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, som Stop Spild Af Mad sidder i bestyrelsen i.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fejrer i disse dage 12 års fødselsdag - og kampen mod madspild er de sidste 12 år blevet til en ægte folkebevægelse. Selvom at tal fra Miljøstyrelsen viser at danske husholdninger har i årene 2011 til 2017 reduceret madspild med 14.000 tons, har vi lang vej endnu.

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspild de danske husholdninger 13,5 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter. Og hvert år spildes der ifølge Miljøstyrelsen cirka 700.000 tons fødevarer i Danmark. Det svarer til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 procent af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Børn og unge har fokus på madspild

Vi oplever en tendens til at flere børn og unge er begyndt at blive lidt sultne efter viden om madspild. Den nyeste undersøgelse fra Danmarks Statistik viser fx. hver sjette dansker reducerer madspild ved brug af madspildsapps og det er især yngre danskere, der benytter madspildsapps - og hver femte, helt ned til alderen af 16 år, køber overskudsvarer eller får tips til at bruge sine madvarer for at minimere sit madspild.

Den seneste undersøgelse fra Madkulturen, viser at de unge er begyndt at spise flere rester. Den største udvikling i brugen af rester finder man blandt de 18-25-årige, hvor andelen, der spiser rester eller bruger rester i aftensmaden, er næsten fordoblet siden 2016 - fra 15% af måltiderne i 2016 til 25% i 2019.

Ser man på skolebørn, ser det lidt anderledes ud. Tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser at ni ud af ti børn i 4. - 6. klasse har hørt om madspild - og alligevel levner over halvdelen af eleverne lidt af frokosten i skolen og aftensmaden derhjemme. 

Ser man på de allermindste børn, hersker der en vis interesse for madspild. 30% af børnene deltager i indkøb og madlavning derhjemme og de mener, at madspild skal begrænses, viser en undersøgelse fra af Epinion for Københavns Kommune og Stop Spild Af Mad.

Med andre ord, er der stadig meget at tage fat på hos børn og unge - men der er også en stor interesse og et potentiale. Kiggede man ud i det danske bylandskab inden Corona-krisen ramte Danmark og resten af verden, kunne man se massevis af klimastrejker med tusindvis af klimabekymrede børn og unge.

Og når man taler om klimaet, så er mindre madspild den nemmeste personlige indsats i klimakampen. Ifølge CONCITO og Paul Hawken, som er en af USA’s fremmeste miljøforkæmpere og hovedmanden bag Project Drawdown, som er verdens hidtil mest omfattende forsøg på at vise de mest realistiske klimaløsninger, ligger indsatsen mod madspild på førstepladsen over verdens 10 bedste klimaløsninger.

Sæt madspild på skoleskemaet

Derfor intensiverer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nu kampen mod madspild ved at opfordre folkeskoler, gymnasier og andre videregående uddannelser at sætte ekstra fokus på madspild i forbindelse med Danmarks Nye Nationale Madspildsdag den 29. september 2020. Om det er fysisk undervisning, eller digital undervisning for at mindske Coronavirus (COVID-19) smitterisiko, må tiden vise.

Om man har lyst til at gøre noget på selve dagen den 29. september, i ugen op til 29. september, i måneden op til den 29. september, kan man selv bestemme.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har de seneste otte år arbejdet med at fremstille gratis undervisningskampagner om madspild til Danmarks børn og unge. Derfor opfordrer vi folkeskoler, gymnasier og andre videregående uddannelser til at bruge vores gratis materialer om vidensbanker om madspild.

Stop Madspild

Denne gratis undervisningskampagne har Stop Spild Af Mad udviklet i samarbejde med Danmarks Lærerforening med støtte fra Miljøstyrelsen. Stop Madspild er et tilbud til de ældste elever i folkeskolen om at arbejde journalistisk med temaet madspild. Materiale fra undervisningskampagnen er allerede downloadet mere end 4.900 gange. http://www.stopmadspild.dk

Nationalt Videncenter om Madspild

Det er et virtuelt videncenter og Danmarks største vidensbank om madspild med tal og fakta om madspild i hele værdikæden fra jord til jord - alt fra primærproduktion til biogas. Videncentret er blevet til med støtte fra Metro-Schrøder Fonden og Miljøstyrelsen. http://www.madspild.dk

Stop Spild Af Mad

På forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad’s hjemmesider finder man noget som kan snilt være Danmarks største samling af tal og fakta om madspild. http://stopspildafmad.dk/madspildital.html

Opskrifter om madspild

Her har Stop Spild Af Mad samlet en del opskrifter og råd om restemad, retter med madrester samt redskaber til mindre madspild som kan bruges til fx. Madkundskabsfaget. http://stopspildafmad.dk/opskrifterograad.html

Madspild.net

Vores oplysningskampagne Madspild.net sørger for at gå dybere ind i emnet madspild og hvordan man mindske madspild fx. i “madspildshøjtider” som julen og påsken - med bedste råd fra kendte Stop Spild Af Mad’s ambassadører og madeksperter. http://www.madspild.net

Stop Affald

Vores oplysningskampagne Stop Affald sætter et bredere fokus på affald og affaldsproblematikker. http://www.stopaffald.dk

Fokus på madspild til hverdag

Der er godt og vigtigt at sætte madspild på skoleskemaet til National Madspildsdag - men man behøver altså ikke en National Madspildsdag til at sætte madspild på skoleskemaet.

Det er nemlig ikke nok at lave en Madspildsdag én gang om året. Ligesom de nationale dage hvor man fx. skal samle affald i naturen o.lign., et det ikke nok kun at have fokus på det én gang om året for at få pudset glorien.

Lav derfor Jeres Madspildsdag i skolen den 29. september - og derudover når I får tid og lyst. I bestemmer selv hvor mange gange om året I skal sætte madspild på skoleskemaet.

Velbekomme - og rigtig god kamp mod madspild!