Anmeldelse

Kollegacoaching

Videndeling og ligeværdighed

Denne bog er tiltænkt læsevejledere, men andre af skolens vejledere kan med fordel læse med. Rollen som vejleder er nemlig en ikke altid helt let balancegang mellem kollega og ekspert.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De senere år er der blevet uddannet et stigende antal vejledere i folkeskolen. Det er fra kommune til kommune og fra skole til skole yderst forskelligt, hvilke muligheder og betingelser vejlederne har. "Kollegacoaching" er tænkt som et værktøj til læsevejlederen, der gerne vil arbejde med kollegacoaching og praksisudvikling i forhold til faglig læsning, men den øvrige vejledergruppe kan i denne udgivelse også hente inspiration og støtte til at udvikle vejlederrollen.

Fakta:

Titel: Kollegacoaching

Forfatter: Elisabeth Arnbak

Pris: 275

Sider: 127

Forlag: Gyldendal

"Kollegacoaching" er blevet til på baggrund af et læsevejlederprojekt forankret i Hvidovre Kommune, hvor i alt ni skoler deltog. Bogen er delt op i tre dele. Efter hver del er der opgaver, der hjælper dig til at se på din egen funktion.

Del 1 beskriver principperne bag kollegacoaching, blandt andet som et samarbejde mellem to ligeværdige partnere: læsevejlederen og faglæreren. Et samarbejde, hvor fokus er på udvikling af undervisningspraksis i modsætning til kollegial supervision, hvor den ene part er eksperten, der stiller sin viden til rådighed for den anden.

I del 2 præsenteres forskningsbaseret viden om forståelsesstrategier og læseaktiviteter. Især er der fokus på syv strategier. Forståelsesstrategier eller aktiviteter, som skal støtte elevernes udbytte af den faglige læsning. Lærerens modellering bliver fremhævet som en væsentlig del af implementeringen af strategierne.

Del 3 handler om læsevejlederens personlige værktøjskasse. Det er nødvendigt med en god samtaleteknik, en god spørgeteknik og ikke mindst gode lyttestrategier. Som vejleder må man slukke for sin indre videoskærm og stille sig til rådighed for sin samtalepartner.

"Kollegacoaching" anbefales til læsevejledere, men også som oplæg til fælles diskussion i hele vejledergruppen om rollen som vejleder.