Anmeldelse
Kundskabens frugt
Et frisk pust af historie
Min største anke ved bogen er, at den er for kort. Det viser sig nemlig, at knap 140 sider ikke er nok til at komme hele vejen rundt om vulvaen. Men sikke 140 sider!
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Da jeg åbnede Liv Strömquists ”Kundskabens frugt”, tænkte jeg, at jeg bare lige ville kigge lidt i den og måske tage et par stikord. Halvanden time efter, da jeg lukkede bogen igen, havde jeg nærlæst hver eneste side og ændret grundlæggende syn på det kvindelige kønsorgan, som er bogens tema. For sådan en tegneserie er denne her – fængende og en holdningsændrer. Den er saglig, videnskabelig, fjollet og fængslende. Sproget er ungt, almindeligt hverdagssprog iblandet lige dele akademiske termer og slangord. Bogen er oplagt at bruge i historiefaget grundet de mange historiske tilbageblik og kildehenvisninger, men kan også fungere godt i dansk eller som frilæsning.
Fakta:
Titel: Kundskabens frugt
Forfatter: Liv Strömquist
Pris: 198
Sider: 140
Forlag: Cobolt
”Kundskabens frugt” handler om vulvaen og om alt muligt, som har relation til det. Det virker måske som et snævert emne for en hel bog, men faktisk sidder man tilbage med den omvendte følelse: Hvorfor var kapitlerne ikke lidt længere? Hvorfor stod der ikke mere om den der sag eller det der emne eller det der? Den er så medrivende fortalt, og hvert kapitel er dybt interessant og tilbyder nye forståelser af begreber og værdier. De historiske nedslag giver bogen en dybde, så pointerne forankres i én på en helt særlig måde.
Det er anden gang i mit liv, at min interesse for historiefaget for alvor vækkes. Til daglig afskrækkes jeg lidt af formen, som historie normalvis formidles i. Men "Kundskabens frugt" vækker direkte erindringer tilbage til, da jeg i en sommerferie, som teenager, slugte hele Claus Deleurans serie af ”Illustreret Danmarks-historie for folket”. Hans serie er en klassiker og står for mig som en lysende stjerne af nye erkendelser og forståelser af sammenhænge mellem fortid og nutid. Og netop det samme formår Liv Strömquist i dette værk – og det er ikke så lidt.
Hvis man ikke ved, hvor man skal starte, vil jeg foreslå kapitlet om vulvaen eller det om den kvindelige orgasme. Begge emner tages sjældent grundigt og nuanceret nok op i nutidens undervisningsmaterialer og beskrives ofte direkte forfejlet, hvilket bogen heller ikke undlader at påpege. Der er generelt et stort fokus på kildekritik i bogen, hvilket er et af de emner i historiefaget, som, efter min erfaring, virkelig sætter sig fast i hukommelsen på unge mennesker, hvis det formidles rigtigt.
Bogen er som en blomst, der folder sig ud inde i ens hoved og afslører nye perspektiver på tingenes rette sammenhæng. Det kræver selvfølgelig, at eleven tages i hånden og får forklaret nogle fagtermer for at forstå det hele i dybden. Men jeg er sikker på, at den her tegneserie ikke bare vil oplyse, men også underholde mange teenagelæsere i det danske land.